Завръщане към корените. Така могат да бъдат обобщени проявите, организирани

...
Завръщане към корените. Така могат да бъдат обобщени проявите, организирани
Коментари Харесай

В Сливен започнаха честванията за Деня на народните будители

Завръщане към корените. Така могат да бъдат систематизирани деянията, проведени от културните институции и родолюбивите организации на Сливен, в чест на 1 ноември - Деня на националните будители, съобщи кореспондентът на .
В навечерието на празника най-старото сливенско читалище - „ Зора” уважи паметта на първия ръководител на Читалищното настоятелство Стефан Гидиков – безрезервен труженик на читалищното и просветното дело, „ заслужен мъж, огромен патриот, деятелен, избистрен ум”, както го разказват съвременниците му. През далечната 1859 година той възпламенява искрата у будните сливенци за основаването на едно от първите читалища в България.
На 1 ноември съдружие „ Мати Болгарип – Сливен”, с дейното присъединяване на възпитаниците на Природо-математическа гимназия „ Добри Чинтулов”, провежда обичайното поклонение пред гробовете на видните сливенски будители и учители Добри Чинтулов, проф. Димитър Табаков, Мишо Тодоров, Илия Цеков, Иван Апостолов и други
Регионална библиотека „ Сава Доброплодни” се включва в отбелязването на Деня на националните будители с прожекция на неизлъчван досега документален филм за живота и делото на видния сливенец арх. Георги Козаров – надарен проектант и строителен инженер от началото на ХХ век, държавник и журналист, кмет на Сливен, подстрекател за построяването на паметника на Хаджи Димитър, един от първите откриватели на стопанската история на Българското Възраждане.
Сред деянията за празника са още младежка полемика на тематика „ Будителят си ти”, проведена от Младежки дом – Сливен, и обичайна среща на кмета на Сливен Стефан Радев с новоназначени учители.
Общоградското празненство по случай Деня на националните будители ще стартира в 11 часа на площад „ Хаджи Димитър “ с поднасяне на гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
Честванията ще продължат с Табакови четения на тематика „ Местни културни и музейни стратегии” под егидата на Регионалния исторически музей.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР