Зависимост (пристрастяване) е продължителната употреба на вещества, въпреки проблемите, свързани

...
Зависимост (пристрастяване) е продължителната употреба на вещества, въпреки проблемите, свързани
Коментари Харесай

Допаминът – хормонът на зависимостите

Зависимост (пристрастяване) е продължителната приложимост на субстанции, макар проблемите, свързани с това, което води до развиване на толеранс към тези субстанции, нужда от нараснали дози и признаци на абстиненция при прекъсването на веществото.

Обикновено свързваме зависимостите с използването на субстанции като алкохол, медикаменти, никотин, опиати, храни. Пристрастяването към тези субстанции обаче се дължи на биологичните им резултати. Всички те задействат избрани пътища в мозъка, които оперират с хормони, отделяни от невроните – невромедиатори, които оказват съответни психо-физиологични резултати. При това няма значение дали тези пътища се задействат от материални субстанции, като алкохол и опиати, или от психични тласъци – взаимозависимост от хора, взаимозависимост към хазарта или мощните прекарвания.

Никотинът покачва равнищата на допамин в мозъчните центрове, които са виновни за чувствата за наслаждение, еуфория и релаксация. В цигарения пушек се съдържат субстанции, които блокират ензима, който разгражда хормоните на удоволствието в мозъка – допамин, норадреналин и серотонин, което води до покачване на концентрацията им и по-продължителното им деяние.

Кофеинът инхибира аденозиновите рецептори в мозъка, които взаимодействат с допаминовата система. Кофеинът покачва концентрацията и отстранява сънливостта.

Алкохолът подтиква А-рецепторите за гама-аминомаслена киселина, която е главният тягостен посредник в мозъка. Активацията на тези рецептори задържа предаването на нервните импулси, което води до премахване на безпокойството и унесеност, а в тежки случаи може да докара и до гибел.

Кокаинът покачва равнището на допамина в мозъка. Допаминът е посредник, който се отделя от неврона при протичането на нервозен подтик и оказва въздействието си върху прилежащите неврони. След това той се свързва с протеин, който го придвижва назад до неврона, който го е синтезирал, където се съхранява до идващия нервозен подтик. Кокаинът блокира протеина-преносител, което води до покачване на равнището на допамина и дълготрайност на неговото деяние.

Хероинът се свързва с опиоидни рецептори в мозъка, които се задействат от естествените опиоиди на тялото – ендорфини и енкефалини. Това води до развиване на положение на еуфория, изгубване на болката и безпокойството.

Храната за доста хора е източник на голямо наслаждение. Храната, богата на въглехидрати (особено захар), подтиква отделянето на серотонин, който основава чувство за наслаждение, задоволство и облекчение на напрежението и напрежението. Богатата на протеини храна покачва равнищата на допамин и норадреналин в мозъка, което покачва вниманието и концентрацията.

Оргазмът е най-мощният източник на допамин.

Влюбването е обвързвано със положения на еуфория, когато връзката се развива добре, фокусирано внимание и мощен блян към обичания човек (високи равнища на допамин и норадреналин) и меланхолия и обсесивни мисли, когато нещата не вървят добре (ниски равнища на серотонин).

В нашия мозък съществува система за мотивация, която подтиква устрема ни към неща, които желаем и от които се нуждаем – свързани с нашето оцеляване и продължение на рода. Основният й хормон е допаминът. Храненето, сексът, постигането на цели покачват равнището на допамина, който задейства системата за заплащане. Колкото повече допамин се освобождава, толкоз повече се задейства системата за заплащане и толкоз повече нарастват упованията ни.

Допаминът е хормонът на пристрастяването и зависимостите . Всички субстанции, действия, хора, всичко, което „ разсънва тръпка ” в нас, може да докара до пристрастяване и взаимозависимост. Компулсивното хранене, шопингът, трупането на пари, безразборните полови връзки – всички те покачват равнището на допамина в мозъка ни.

В едно изследване откриватели слагат на плъхове електроди, стимулиращи системата за заплащане (по сходен метод, по който го прави допаминът). След това плъховете били накарани да натиснат лост, който задействал стимулацията на електродите. Всички плъхове траяли да натискат този лост. Те не обръщали внимание на храната, мъжките плъхове пренебрегнали разгонените женски плъхове, женските плъхове не обръщали внимание на дребните си. След всяка мощна стимулация организмът има потребност от към 2 седмици, с цел да възвърне допаминовата система. Пристрастени към удоволствието обаче плъховете не престават още веднъж и още веднъж да се подтикват, защото при този механизъм липсва противоположната връзка – чувството за лека меланхолия след мощната стимулация. По този метод животните могат да стинат до извънредно безсилие и гибел.

Следователно, ние се пристрастяваме не към алкохола, кокаина, захарта, секса, обичания човек – ние в действителност се пристрастяваме към допамина. Получавайки дозата си допамин от различни и източници с безграничен достъп, ние подценяваме естествените си инстинкти – инстинктите за оцеляване и продължение на рода, и заобикаляме механизмите за регулация. Както и плъховете, ние променяме усещането си към естествените тласъци и изтощаваме организмите си.

Можем ли да възстановим естественото си положение? Отговорът е да, можем. Системата за заплащане е в нашия мозък и тя може да бъде задействана по естествени и здравословни способи – физически извършения, приятни занимания, другарство с подобаващи сътрудници, обич.

Съществува и натурален балансьор на възбудното деяние на допамина – хормонът окситоцин

Хормонът на „ безусловната обич ” е окситоцинът. Той е виновен за положението на любов, топлина, обвързаност, възприятието на комфорт сред двама души и той прави допустимо продължителното им обвързване. Приятелството също се дължи на хормона окситоцин.
Окситоцинът има успокоителен резултат и намалява потребността от приемане на субстанции, които покачват равнището на допамина. Окситоцинът основава чувство за сигурност и комфорт, което изяснява по-дългата дълготрайност на живота при обвързани хора и при всички типове, които се грижат за околните си (примати).

По време на секс и изключително след оргазъм в организма се отделя огромно количество допамин. Изчерпването му е причина за възприятието на отчуждение и „ предпочитание за пространство “ след инцидентен секс. Това, което задържа двойките дружно след секс, е  чувството фамилиарност и обич, основано от окситоцина. Изводът – правете секс едвам когато във връзката ви има задоволително обвързаност и любов.

В множеството религиозни, метафизичен и оздравителни системи като причина за проблемите и заболяванията се показва неналичието на обич (Любов). На биологичен език това евентуално значи липса на хормона на Любовта – окситоцин .

Системата на Норбеков е ефикасна в лекуването на зависимостите, тъй като дава ключ към активиране на положението на безусловна обич единствено благодарение на мисълта и силата на въображението. Ежедневното превръщане към себе си с обич основава биохимична среда на обич в организма. Физическите извършения покачват равнището на допамин. С постигането на неврохормонален баланс непринудено изчезва и потребността от банкет на веществата, които са имитирали положението на благополучие.

ЗДРАВОСЛОВНИ НАЧИНИ ЗА ПОВИШЕНИЕ НА НИВОТО НА ДОПАМИНА

Физически извършения. Физическата интензивност покачва равнището на допамин в мозъка. Редовните извършения дават сила и противодействат на депресията. Интензивните извършения покачват и равнището на ендорфините, които основават чувство за еуфория. Ролята на допамина за двигателната интензивност образно се вижда при заболяването на Паркинсон, при която настава недъгавост на невроните, съдържащи допамин, в междинния мозък (substantia nigra); тази болест се характеризира с тремор, ригидност на тялото, забавени движнеия и неустойчивост при изправен стоеж.

Храни, които покачват равнището на допамин. Това са храни богатни на аминокиселината тирозин, от която се създават допамин – банани, авокадо, млечни артикули, бадеми, тиквени семки. Храните, богати на протеини – яйца, пилешко месо, риба, покачват равнищата на допамин и серотонин в мозъка. Обратно, захарта и рафинираните храни намаляват допамина. Могат да бъдат одобрявани и хранителни добавки с аминокиселини, които възвръщат дефицитите в организма.

Отношения. Любовната връзка, другарствата и фамилните връзки покачват равнището на допамин в мозъка. Самотата е обвързвана с меланхолия.

Инфо: http://love-aholic.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР