Зависимият от опиоиди Мартин е видял как смъртоносният фентанил заменя

...
Зависимият от опиоиди Мартин е видял как смъртоносният фентанил заменя
Коментари Харесай

Той прави дупки в тялото ти: Наркотикът, който разяжда плътта и допринася за опиоидната криза в Америка

Зависимият от опиоиди Мартин е видял по какъв начин смъртоносният фентанил заменя хероина като най-разпространения опиат в Ню Йорк. Сега той се пробва да избегне Tranq - опиат, който разяжда плътта и от ден на ден провокира безпокойствие в цяла Америка.

" Той прави дупки в тялото ти, в кожата ти ", споделя 45-годишният мъж, чиито рани по краката и ръцете му значат, че може да е инжектирал неумишлено успокоителното за животни, публично наречено ксилазин и постоянно наричано " опиатът за зомбита ".

" Tranq ": the flesh-eating tranquilizer adding to America's drug crisis.

Officially named xylazine, it is approved for veterinary use by the FDA, but has infiltrated the illegal drug market in the US, with producers using it to augment fentanyl
— AFP News Agency (@AFP)
Успокоителното, утвърдено за ветеринарна приложимост от Американската организация по храните и медикаментите (FDA), е проникнало на противозаконния пазар на опиати в Съединените щати, като производителите все по-често го употребяват за укрепване на фентанила.

През последните години броят на смъртните случаи от свръхдоза, при които е открит Tranq, внезапно набъбна, а през април Белият дом дефинира този опиат като " нововъзникваща опасност ".

" Той изяжда плътта ти, като крокодил ", сподели Мартин, който не пожела да назове фамилното си име, пред Агенция Франс Прес по време на посещаване в St. Ann's Corner of Harm Reduction, център за поддръжка на наркозависими и за продан на спринцовки в Бронкс.

Ксилазинът е елементарно наличен в интернет и съвсем постоянно се комбинира с фентанил - синтетичен опиоид, 50 пъти по-силен от хероина.

Фентанилът тласна броя на съдбовните свръхдози в Съединените щати до близо 110 000 през 2022 година, което е връх.

По данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) приблизителният брой на свръхдозите, включващи ксилазин, в страната е повишен от 260 през 2018 година до 3480 през 2021 година

Tranq’s dilemma: How to treat addiction and reconstruct limbs at the same time. Philadelphia doctors are figuring it out.
— The Wall Street Journal (@WSJ)
Ампутация

Въпреки че Филаделфия е епицентърът на използването на Tranq, опиатът набира известност и в Ню Йорк. Градските управляващи настояват, че следи от ксилазин са открити в 19% от съдбовните свръхдози опиоиди - към 419 смъртни случая, през 2021 година

" Фентанилът е опиоид с краткосрочно деяние, тъй че хората би трябвало да го употребяват по-често ", с цел да предотвратят абстиненция, изяснява Кортни Макнайт, клиничен помощник по епидемиология в Училището за световно публично здраве към Нюйоркския университет.

" Смята се, че ксилазинът е бил прибавен към доставките, тъй като може да удължи живота на фентанила. Въпреки това има и други странични резултати, които го съпътстват и които са много основни ", добавя тя, визирайки тревогата.

Здравните специалисти подозират също, че ксилазинът предизвиква циреи и кожни язви, като стяга кръвоносните съдове. В някои случаи това може да докара до ампутация.

Работниците в " Света Анна " виждат повече кожни рани, когато са по улиците на Бронкс, с цел да обезпечат лекуване, съоръжение, чисти спринцовки, проби за фентанил, храна, а от време на време и единствено няколко думи на съвет и разтуха.

" Много пъти хората споделят, че те се появяват като дребни синини или черни петна ", споделя Джазмина Фанини, здравна сестра в центъра. Но по-късно " тъканта към тази област умира ".

" Виждам ги доста по-често. Понякога може да стане в действителност доста зле, даже да стигне до костите ", добави тя.

Броят на съдбовните свръхдози в Ню Йорк се е покачил с повече от 80% сред 2019 и 2021 година до 2668 смъртни случая, значително заради фентанила, както и пандемията от Ковид-19, която изолира потребителите и попречва напъните за оказване на помощ. Афроамериканските и латиноамериканските общности бяха най-силно наранени.

Както градът, по този начин и асоциациите за предварителна защита на опиатите се концентрират върху налоксона - антидот от назален спрей, който обръща свръхдозата опиоиди. Но ксилазинът не е опиоид, тъй че налоксонът не обръща резултата му.

Правоприлагащите органи са затруднени от обстоятелството, че успокоителното не е класифицирано юридически като " следено вещество ".

" Дори и да намерим огромен тайник с него, няма да можете да преследвате някого за това ", съобщи пред Агенция Франс Прес специфичният прокурор по опиатите в Ню Йорк Бриджит Бренан.

Това значи, че " не можем да го проследим до източника. Не можем да разберем по какъв начин се популяризира в огромни количества ", добави тя.

The tranquillizer has infiltrated the illegal drug market in the United States, with producers increasingly using it to augment fentanyl.
— ABS-CBN News Channel (@ANCALERTS)
Безопасно доставяне

В църквата " Света Анна ", където всяко листо от залепено на стената хартиено дърво съставлява непосредствен човек, умрял от опиати, появяването на тези нови смеси от опиати се счита за резултат от политиките, които криминализират употребяващите опиати.

" Ще продължавате да откривате всички тези разнообразни типове субстанции в предлагането, до момента в който не се оправим с същинския проблем, а точно неналичието на безвредно предложение ", споделя ръководителят на екипа Стивън Ернандес.

" Предизвикателството е просто в това, че хората в действителност се тровят ", добави той.

The is imbued in a drug epidemic that is developing for the worst by the day, with new drugs making it to the streets and destroying communities.
— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish)
Центърът взе участие в общоградска стратегия, която предизвиква потребителите да тестват опиатите си, преди да ги вземат. Инициативата би трябвало да даде опция на здравните служби да наблюдават развиването на пазара на противозаконни опиати в действително време.

Леонардо Домингес Гомес, откривател на терен към здравния отдел на Ню Йорк, съобщи, че към момента е допустимо да се избегне ксилазинът, защото той не се е популяризирал на пазара.

" Начинът, по който градът ще реши да организира акции за публично здраве, ще окаже въздействие върху това ", сподели той пред Агенция Франс Прес. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР