Заведенията може да загубят данъчните си облекчения, ако не преосмислят

...
Заведенията може да загубят данъчните си облекчения, ако не преосмислят
Коментари Харесай

Заведенията може да загубят по-ниския си ДДС, ако не променят отношението си към клиентите

Заведенията може да изгубят данъчните си облекчения, в случай че не премислят държанието си по отношение на клиентите. Това предизвести в своя министърката на превоза Зарица Динкова.

Изявлението ѝ е вв отговор на решението на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията да заведат дело против мъжа, който се оплака, че е платил 490 лв. за три пържоли в ресторант на Черноморието. Случаят провокира бурни реакции в обществените мрежи.

По време на пандемията от COVID-19 ставката на Данък добавена стойност за ресторантьорския брани беше понижена до 9%. Според Динкова страната се е лишила от многомилионни доходи в интерес на притежателите на заведения в опит да подкрепи секторът, който пострада от рестриктивните мерки по време на пандемията.

„ Убедена съм, че бизнесът би трябвало да работи умерено и без непотребна административна тежест, само че не одобрявам, че това би трябвало да е за сметка на останалата част от обществото “, акцентира в формалната позиция министърката на туризма.

„ Призовавам асоциацията на ресторантьорите да премисли цялостното си държание във връзка с клиентите си, както и към по-отговорно отношение към облика на българския туристически артикул. В противоположен случай ще ми е доста мъчно да защитя данъчните придобивки в бюджета за идната година, защото няма да мога да намеря причини и поддръжка за това в българското общество “, добавя Динкова.

Тя дефинира като „ противоречива “ комерсиалната процедура в менюто на заведенията да се показва цена на грамаж, а не на порция. Именно подобен е казусът с мъжа и скъпите телешки стекове, за които в менюто на варненски ресторант е написана цена за 100 гр. месо, а не за порция. От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) също обявиха, че ценоразпис за 100 година е позволен единствено за доста скъпи екзотични риби и други специфични артикули, които клиентът може да види онлайн.

„ Неумелото ръководство на тази, а и на други сходни рецесии, нанася непоправими вреди върху имиджа на целия български туризъм “, се споделя още в позицията на Зарица Динкова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР