Завършващата 2022 е трета поредна трудна година за бизнеса -

...
Завършващата 2022 е трета поредна трудна година за бизнеса -
Коментари Харесай

Ще завършим 2022 г. с над 15% ръст на приходите при пазар, който върви надолу

Завършващата 2022 е трета поредна сложна година за бизнеса - поради негативното влияние върху стопанската система на коронавирусната пандемия, войната в Украйна, инфлационната рецесия. Каква е равносметката на " Ардес " за нея? Кои от задачите си успяхте да постигнете макар пречките и провокациите?
- Определено 2022 беше забавна година. Планирането извършихме през 2021 година, когато още бяхме под карантина, нямаше война и имаше огромно търсене на компютърна техника. През годината се случиха доста събития, които промениха радикално обстановката - война, привършване на коронавирус рецесията, инфлация, спад на пазара на ИТ артикули. Въпреки пречките ние продължихме да се развиваме. Тази година ще приключим с растеж над 15%, при пазар, който върви с 8 - 12% надолу. Смятам, че сме се справили отлично.
Кои са най-успешните ви артикули и оферти, с които излязохте на мощно конкурентния и развъртян пазар на компютърна техника през тази година? Какво ново получиха клиентите и сътрудниците ви?- Нашите мощни страни са в продажбите на преносими компютри и компютри. Комплексната услуга от покупка, поддръжка, сервиз, както и назад изкупуване на техниката, ни вършат желан сътрудник както на частни клиенти, по този начин и на компании и организации. Новостите в нашия сегмент се случват ежемесечно - нови модели, нови марки. През тази година развиваме доста спомагателни категории от външна страна - слушалки, гейминг външна страна, аксесоари, които способстваха за растежа ни.
Продължава растежът ни на продажби на преносими компютри, където сме доста конкурентни и постоянно имаме отлични оферти.
Една от нишите, в която " Ардес " стана известна с развиването на бизнеса си, е възобновяване и повторното потребление на компютърна техника. Ефективна и атрактивна ли се оказа договорката " остаряла за нова техника " на българския пазар?
- Все повече компании се възползват от нашето предложение за назад изкупуване. Така клиентите ни освен получават нова настояща техника и икономисват пари от повишение на продуктивността, а и в допълнение икономисват средства от понижаване на първичната цена на придобиване, а и понижават въглеродния отпечатък посредством връщането на остарялата техника още веднъж в приложимост. Вярвам, че тази услуга ще стане все по-масова и забавна за по-широк кръг клиенти.
Реклама Ваша персонална идея през последните години е модернизацията на българското обучение, като апелирате " да го създадем номер 1 в Европа ". За да стане това, какво би трябвало да се промени в българското учебно заведение?
- Смятам, че новата национална идея на България може да стане " Българското обучение номер 1 в Европа ". Хубавото е, че за това не са нужни милиарди вложения, не са нужни суперспециалисти, а единствено предпочитание. Българските деца са умни и не са обременени. С уместно отношение и образование единствено за 15 - 20 години ще може да се сътвори ново сериозно мислещо потомство, което да поеме своята роля и да промени България. Зависи главно от бизнес общността, която е извънредно време да припознае ролята си и да поеме отговорността за смяна.

Ако всеки бизнес отделя единствено 1-2% от облагата си в допълнение за планове, свързани с подкрепяне на образованието и обосноваване на учителите, след няколко години ще можем да забележим триумф в избрани области. Ние отделяме по 1 лева от всяка продажба на преносим компютър или компютър за планове, свързани с образованието, осигуряваме стипендии за личностно развиване на учители и търсим способи да мотивираме и помогнем на учителите да бъдат по-ефективни и стимулирани в тяхната работа.
През тази година стартирахте и придвижването " Сподели и въодушеви " като част от политиката си за корпоративна обществена отговорност. Какво споделихте, кого вдъхновихте и какво вие научихте при реализацията на тази самодейност?
- През тази година, дружно с няколко другари от разнообразни сектори, стартирахме придвижването " Сподели и въодушеви ", чиято съществена цел е да въодушеви децата и учителите на България да мечтаят самоуверено, да си слагат почтени цели и с непримиримост и неизменност да работят за тяхното реализиране. Вече сме 10 души и всяка седмица посещаваме разнообразни учебни заведения и организираме изцяло гратис мотивационни лекции пред възпитаници и учители на разнообразни тематики. Чрез персоналния си образец преподаваме за фантазиите, триумфа, амбициозните цели, проектите за постигането им, пътя, по който вървим, и мотивацията, която ни движи, екипната работа, ръководство на времето, превъзмогване на спорове, финансова просветеност и всичко, което по един или различен метод не е добре застъпено в образователната стратегия.

Създадената от нас стратегия за личностно развиване е основана на професионалния ни опит от бизнеса и живота и е приспособена за младежите. От началото на образователната година досега сме провели над 80 лекции в 12 учебни заведения пред над 2000 младежи от 11 и 12 клас, като задачата ни е до края на образователната година да ни чуят най-малко 10 000 младежи от страната и да повярват, че бъдещето е в техните ръце и зависи напълно от тях. Аз персонално всяка седмица експортирам по 1 или 2 лекции в разнообразни учебни заведения и виждам желанието и интереса на младежите. Едновременно с това работим за възстановяване на мотивацията и желанието на учителите, които са най-важната част от бъдещия триумф на България.
Реклама
Каня всеки сполучлив експерт да се причисли към нашата самодейност " Сподели и въодушеви " и дружно да помогнем на децата и учителите да се развиват непрестанно и да работят с готовност и пристрастеност за развиването на България като просперираща страна. Заедно можем да реализираме чудеса.
Значението на бранша на осведомителните технологии на пазара на компютърна техника нараства предвид на световните условия за дигитален и зелен преход, които са измежду водещите стопански цели за 2023 година Какви съгласно вас са ползата и вероятностите за цифровизация на българския бизнес? Как " Ардес " се приготвя за по-активно присъединяване в този развой?
- Без цифровизация българският бизнес няма късмет. Повишаване на успеваемостта на процесите, възстановяване на връзката и взаимоотношенията с клиентите, разбор на огромни бази данни - всичко това не може да се случи без цифровизация. Киберсигурността става все по-критична освен за триумфа, а въобще за оцеляването на всеки бизнес. В Ardes.bg имаме решения, подобаващи за всеки бизнес, като предлагаме консултация, консолидиране и поддръжка на цялото решение.
С какви бизнес планове и цели влизате в започващата 2023 година? Какви са вашите прогнози за трендовете на пазара през новата година, по отношение на които настройвате капиталовите си проекти?
- Прогнозите за развиването на пазара на ИТ са консервативни и вещаят спад в продажбата на компютри. Европейските планове ще оказват помощ да бъде обезщетен този спад на пазара и ще има изгода за всеки бизнес. Неизвестността във връзка с развиването на стопанската система ни кара да бъдем по-предпазливи. Планираме по-консервативен растеж от 10%, само че според от обстановката ще се възползваме от всяка опция, като се оглеждаме и за придобиване на подобаващи компании. Ние продължаваме вложенията си в образования и развиване на нашите екипи, тъй като най-важният капитал на компанията са хората. Когато човек търси непрестанно по какъв начин да стане по-добър от себе си през вчерашния ден и непрестанно да се развива, пред него се откриват доста нови благоприятни условия и е въпрос на време да реализира фантазиите си.
Свързани публикации " Ардес ИТ ": Искаме да вдъхновим децата на България да мечтаят самоуверено и да се целят високо 6 ноември 2022, 00:00 Предлагаме ефикасни ИТ решения с най-малък въглероден отпечатък 5 август 2022, 00:00 Фирмите могат да върнат остарялата си техника и да вземат нова с отстъпка до 30% 28 май 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР