Завърши втората фаза от изграждането на Националната здравноинформационна система. Това

...
Завърши втората фаза от изграждането на Националната здравноинформационна система. Това
Коментари Харесай

Над 35 млн. е-рецепти са издадени от старта на Националната здравноинформационна система

Завърши втората фаза от построяването на Националната здравноинформационна система. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Изграждането и надграждането на системата беше осъществено сред юли 2020 и август 2023 година Системата е основна за опазването на здравето, като интегрира всички участници в процеса – лечебни и здравни заведения, лекари, фармацевти, лаборатории, дентални практики, зъболекари, пациенти и др.

Изграждането на системата е част от уговорките по осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) в бранш „ Здравеопазване “, като отключва опцията за трансграничен продан на здравна информация и надграждането с данни за извършени образни диагностики.

След първата подготвителна фаза на плана, във втората фаза бяха създадени и въведени всички нужни списъки и стандарти и функционалности на системата.

Изграден е здравно-информационен портал; единно Електронно здравно досие, подсистеми за Електронна рецепта и Електронно направление и за събиране на информация от лечебни заведения, за мониторинг и надзор в опазването на здравето. Направена е интеграция сред националните системи в опазването на здравето като националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) и други НЗИС намира отражение и в Националните рамкови контракти на НЗОК със съсловните организации.

Основно преимущество на НЗИС за пациентите е опцията за достъп в действително време до записаните за тях електронни здравни записи - предписания, посоки, резултати от проучвания, хоспитализации, протоколи от лекарски комисии, прегледи и ваксини. Това дава осведоменост за провежданото лекуване и подкрепя в допълнение контролната активност за осъществените действия.

С построяването на НЗИС се реализират задачите за следене на качеството на здравната помощ, наблюдаване върху диагностиката и лекуването, понижаване на медицинските неточности и обезпечаване на рационално лекарствено лекуване. Улеснява се връзката сред пациенти и здравни експерти, дава се опция за бърз достъп до нужните данни и до елементарно четима и цялостна здравна документи. Повишава се ефикасността при консумиране на финансови средства, понижават се разноските за предпазване на информация.

Създава се опция за прелиминарен и следващ надзор върху медицинските и дентални действия и предписването, и отпущането на медикаменти в действително време и следващо.

В системата досега са регистрирани общо 52 065 320 електронни прегледа, 624 967 дентални е-прегледа, 2 344 651 е-хоспитализации и 5 806 789 е-имунизации. Издадени са 35 405 306 електронни предписания и общо 30 325 293 електронни посоки. С НЗИС работят всички участници в бранш „ Здравеопазване “, като все още записаните в системата участници са 24 345 лекари, 4 426 фармацевти и 6 606 дентални лекари.

Приключването на Фаза 2 дава опция за започване на Фаза 3, която е фокусирана върху системите за следене придвижването на медикаментите за елиминиране дефицита. Ще се вкара система за следене на имунизациите. Ще бъде построен и модул за предварителни защити и профилактика с нотификация за пациентите по отношение на техните права за по-добър достъп до този тип услуги. Ще се сътвори и модул за Майчино и детско опазване на здравето за надграждане на медицинските прегледи, свързани с правата на децата и майките. Ще се надграждат регистрите в здравната система за следене на онкологичното лекуване, лечения и хода на лекуването и други Също по този начин се цели оптимизация и минимизиране на хартиения документооборот сред институциите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР