Затворници масово съдят Главна дирекция “Изпълнение на наказанията за лошите

...
Затворници масово съдят Главна дирекция “Изпълнение на наказанията за лошите
Коментари Харесай

Затворник: С разстройство съм, дават ми морков, глава лук, един картоф и половин черен хляб

Затворници всеобщо съдят Главна дирекция “Изпълнение на наказванията " за неприятните условия в местата за настаняване на изтърпяващи санкции, видя кореспондент на Plovdiv24.bg . Последният месец Административният съд в Пловдив е разгледал няколко желае против пандизите в Пловдив и София, с които ответниците желаят компенсации надлежно в размер на 50 000, 25 000, 10 000 лв. за претърпени от тях неимуществени вреди.

В един от исковете става въпрос за интервала от 01.02.2019 година до 13.10.2020 година, които ищецът е прекарал в пандиза в Пловдив в болки, премеждия, засегнатост, оскърбление, отвращение и втълпяване на възприятие за непълноценност, вследствие на слагането му в неподходящи условия за изтърпяване на наказването отнемане от независимост.

В желае се споделя, че има липса на задоволително жилищна повърхност, килиите са пренаселени, като се падат под 3 кв. м. чиста повърхност на човек “), без непрекъснат достъп до хигиеничен възел и непрекъснато течаща топла и студена вода. Това е причина за неприятна хигиена - съществуване на гризачи и дървеници. Затворникът е желал да му дадат работа, само че не са го назначили.

Сочи още, че макар, че е болен е от инсулинозависим диабет с голям брой затруднения: невропатия, ретинопатия, ентропатия, нефропатия, малмукрация, албинумия, не са му осигурявали нужното лекуване, заради което ТЕЛК е понижил 10 % ТНР, в продължение на един месец не са му осигурявали протокол за инсулин и той две седмици е бил без инсулин.

Негови близки му го закупили извън. Заболял е от хипергликемия, непрекъснато разстройство и обезводняване, както и от гастроентеропатия, което се твърди, че се дължи на неприятната храна, защото му давали по един морков, една глава лук, един картоф и половин черен самун.

В резултат здравословното му положение се влошавало и е каран два пъти в инфекциозна болница в Пловдив, тъй като изпадал в тежка хипогликемия, само че там единствено краткотрайно го нормализирали, на всеки шест месеца трябвало да му вършат, само че не са му правени цялостни проучвания, не му е юридически грекиран хемоглобин, с което са нарушени правата му по член 3 от Европейската спогодба за отбрана правата на човека(ЕКЗПЧ) и член 3 от ЗИНЗС. Претендира още и отсъждане на разноските по делото.

Естествено, че Главна дирекция “Изпълнение на наказванията " посредством процесуалния си представител оспорва предявените искови искания по съображение и размер и показва “прекрасните условия " в пандиза и достатъчната повърхност. Казват още, че са правени съществени поправки на килиите и базата се поддържала в относително положително положение.

Част от изказванията в исковата молба на пандизчията, обаче не се потвърждават и по тази причина съдът ги смята за основателни, като цитира законова наредба, че размерът на компенсацията за претърпените неимуществени вреди се дефинира по правдивост.

Всъщност, размерът на компенсацията като паричен еквивалент на породените неимуществени вреди следва да бъде избран при вземане предвид характера, типа, изражението и времетраенето на претърпените нездравословни последствия, полезността на засегнатите нематериалните богатства и ползи и при отчитане икономическия стандарт в страната все още на увреждането, по този начин, че компенсацията да не бъде средство за непозволено обогатяване.

Спазвайки правилото на справедливостта съдът взема решение да присъди обезщетение в размер на 2 007,32 лева, който най-точно и надлежно ще овъзмезди претърпените от пандизчията неимуществени вреди, като отхвърля исковата рекламация в размер на 50 000 лв..

Останалите искове са порязани по същия метод, до размер на едвам 5 % от желаните от пандизчиите суми за компенсации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР