Затвори, университети и още повече обикновените граждани на Латвия са

...
Затвори, университети и още повече обикновените граждани на Латвия са
Коментари Харесай

Латвия е обхваната от страх преди предстоящата зима

Затвори, университети и още повече елементарните жители на Латвия са шокирани от сумите, които ще би трябвало да заплащат за отопление през идващата зима. Сметките, изключително за електричество, набъбнаха в геометрична градация. Хората последователно изпадат в обезсърчение, обвинявайки държавното управление, че не може да им обезпечи ефикасна помощ.

Според последните данни 60% от жителите на Латвия се съмняват дали ще могат да заплащат месечните си сметки през зимата. Вярно, към половината от тях се надяват на поддръжката на страната или общината - това сочат резултатите от социологическите изследвания.

„ Бих споделил, че най-важното тук е, че повече от 60% от популацията признава, че е обезпокоено от нарастването на цените. Значителна част от тези хора признават, че не знаят по какъв начин ще се оправят с този напредък. Те евентуално даже не схващат какъв брой и по какъв начин ще би трябвало да платят. И това доста ядосва хората. Разглеждайки числата, 63% споделят, че не са сигурни в способността си да платят всичките си сметки през есента или зимата. А 52% споделят, че в по-голяма или по-малка степен биха разчитали на помощта на страната или локалната власт “, показа главните заключения от изследването социологът Янис Кропс.

Според същото изследване 15% от жителите на Латвия към този момент са наясно, че няма да могат да заплащат напълно сметките през зимата. От своя страна 35% считат, че ще платят сметките най-малко отчасти. Като цяло единствено 37% са уверени, че ще се оправят със сметките през този отоплителен сезон. 59% от интервюираните признават, че най-вече се тормозят от повишаването на парното, 57% се тормозят от електрическата енергия.

Бившият еврокомисар по енергетиката Андрис Пиебалгс обаче счита, че съответно за тази зима латвийците може да не се тормозят доста - тъй като рисковете са свързани точно с цените, а не със самото доставяне с газ. Всъщност, съгласно специалиста, в другото има доста повече опасности.

„ Газохранилищата в Европа са задоволително цялостни, има задоволително полутечен газ. Увеличиха се и доставките на газ от Норвегия, като повече идва от Азербайджан. Всичко това наподобява доста добре, само че без да влиза съветски газ, ние сме принудени да изпразваме нашите складове повече, в сравнение с би трябвало. Така че всъщност решаващата борба не е с Путин, а дали можем да пестим газ. Защото намаляването на потреблението на газ с 15%, с което някои страни членки на Европейски Съюз се съгласиха насилствено, е безусловно належащо. Ако това не бъде направено, идната зима ще има проблеми “, предизвести Пиебалгс.

„ Виждам риска в цените. Въпросът е дали семействата, изключително най-бедните, ще могат да заплащат “, отбелязва Пиебалгс. Той акцентира, че Латвия е направила доста малко за " енергийната самостоятелност от Руската федерация ".

Достатъчно ли е газът или незадоволително?

Наскоро министър председателят Крисиянис Каринс удостовери, че " тази зима ще има задоволително газ ". Той означи още, че сега въпросът е за цената на газа, а не за неговата наличност. Освен това Каринс признава, че „ в случай че средствата за утвърдените до момента ограничения за подкрепяне на популацията се набират главно посредством преразход на бюджета, то за по-голяма поддръжка евентуално ще би трябвало да вземете заем “.

Междувременно Генералната прокуратура стартира инспекция - по отношение на неспазването от страна на „ Латвийски газ “ на законовите условия за образуване на наложителен запас в хранилището „ Инчукалнс “ за доставяне на латвийските консуматори. И по този начин, в действителност ли има задоволително газ или не?

На 20 септември държавното управление на Латвия позволи „ за понижаване на потреблението на сила “ краткотрайно да понижи температурата на въздуха в отопляемите пространства: до равнище не по-високо от +19 градуса.

Това понижение понижава разноските за отопление с към 5%, което съгласно държавното управление съставлява обилни спестявания в дълготраен проект. Кабинетът на министрите планува, че в интервала от 1 октомври 2022 година до 30 април 2023 година шефът на жилищна постройка би трябвало да обезпечи съответните параметри на отоплителната система - температурата на въздуха в жилищата да не надвишава 19 градуса, само че не е по-ниска от 18. Правителството реши още, че в интервала от 1 октомври до 30 април 2023 година шефът на жилищна постройка има право краткотрайно да понижава температурата на топлата вода.

Всички тези решения провокираха възмущението на латвийците. Мнозина считат, че държавното управление не е в положение да обезпечи социално-икономическа непоклатимост в страната - и с тромавите си решения единствено тласка страната в пропастта. В тази връзка непрекъснато се чуват напомняния, че идващите парламентарни избори в страната са на 1 октомври.

„ Температурата на топлата вода ще бъде понижена. Стайната температура ще бъде намалена. До 19 градуса. Явно за изстудяване на горещи глави. На 1 октомври вземете паспорта си, отидете до най-близката изборна секция и кажете на ръководещата коалиция: „ Чао, задници “, приканва латвийският блогър Алексей Гуленко.

Напоследък латвийците интензивно споделят между тях препоръки в обществените мрежи, предопределени да оказват помощ за понижаване на разноските за комунални услуги. Например: „ Ако намалите времето за душ единствено с две минути, можете да спестите до 8000 литра вода годишно. “ Или различен съвет: „ Намалете стайната температура с един градус и спестете нужната сила за отопление с 5%. Можете да компенсирате това, като носите обичания си пуловер и топли чорапи. ”

Но тези препоръки не са за всеки. По-специално обществените служащи, които се занимават с най-възрастните пенсионери, означават, че от време на време възрастните хора просто не могат да запомнят всички тези многочислени препоръки. Освен това възрастните хора просто се нуждаят от топлота. И още повече, тези препоръки не са доста подобаващи за предприятия и публични услуги.

Университети, затвори, заведения за хранене - всички бият паника

Например енергийната рецесия засегна и висшето обучение в Латвия. „ Преместете студентите отдалечено и затворете цели здания. Ето по какъв начин латвийските университети се приготвят за идния отоплителен сезон. Тук признават, че без инжекции от държавния бюджет може да не съумеят до пролетта ”, написа латвийската журналистка Виктория Пушкеле-Ото.

Тя дава числа: предходната година - 2,5 милиона евро, а тази - над 4 милиона евро. Рижският механически университет (РТУ) се готви за такива разноски за електрическа енергия и топлота. Те предвиждат, че тази зима нормалните сметки ще се утроят. „ Техническият университет в Рига е доста енергоемък. Ние сме като фабрика, в която има роботи, автоматизирани системи, сървърни зали, които употребяват доста електричество особено за научни цели “, споделя Юрис Илинс, административен шеф на РТУ.

Университетът към този момент е създал проект за спестявания. Ръководството на РТУ смята, че единствено едно намаление на температурата на въздуха в пространствата е незадоволително. „ Една от концепциите по какъв начин да се спестят пари е през зимните месеци – от средата на декември до края на февруари – всички студенти да бъдат напълно трансферирани на отдалечено образование “, сподели Илинс. Някои от студентите на Латвийския университет (ЛУ) също възнамеряват да преминат към отдалечен режим, някои от чиито здания се чака да бъдат краткотрайно затворени.

В Латвийския селскостопански университет (ЛСУ) сметката за ток се е нараснала пет пъти по отношение на предходната година - от 30 000 евро на 150 000. И това макар обстоятелството, че университетът към този момент пести - изгасиха осветлението в съвсем всички коридори.

„ Изобщо няма решения. Бюджетът, който отделяте за висшите учебни заведения, не ни стига повече от 10 години. Сега имаме потребност от спомагателни четири милиона. Няма къде да се вземат. Направихме всичко по силите си “, сподели ректорът на ЛСУ Ирина Пилвере, изтощена. ВУЗ-ът желае от страната спомагателни 600 000 евро. Сметките за светлина и ток и тук са скочили двойно.

Подобно е ситуацията и в пандизите. Латвийският департамент по местата за отнемане от независимост разгласи, че ще предприеме ограничения за икономисване на сила. Предвижда се прекъсване на отоплението в неизползваните пространства или понижаване на температурата, както и понижаване на броя на употребяваните административни пространства и изключването им от отопление.

Предвижда се понижаване на налягането на топлата вода, отдалечено осъществяване на срещи, съчетание на пътуванията на личния състав, възбрана на потреблението на електрически нагреватели в местата за отнемане от независимост и други Внесено е известие до държавното управление за нуждата от в допълнение финансиране - за „ попречване сериозни обстановки в пандизите и внезапно утежняване на изискванията на задържане “.

Случващото се визира освен държавните институции, само че и бизнеса. Много притежатели на редица заведения за хранене и кафенета към този момент са решили да закрият бизнеса си. Представители на сектора предизвестяват, че в случай че обстановката не се промени към по-добро, затварянето на заведения за хранене може да стане всеобщо и в бъдеще това ще засегне цялата стопанска система на Латвия.

И по този начин, съсобственикът на веригата заведения за хранене в Рига „ Повече слънце “, основният готвач Андрис Берзинш, споделя: „ Говоря единствено за сметките на ресторанта: беше 1800 евро, стартира войната, и към този момент е 3500 евро. През юни, юли - 5500, и това е единствено за ток! Сметка за август - 9200 евро. Това просто опонира на здравия разсъдък. "

Сметките за сила са станали астрономически, споделя Берзинш, макар че той и сътрудниците му са понижили потреблението на сила с към 10% по разнообразни способи. Този образец илюстрира обстановката в цялата ресторантьорска промишленост.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР