Затвореният за туристи граничен пункт „Маказа“ се оказал като „надгробен

...
Затвореният за туристи граничен пункт „Маказа“ се оказал като „надгробен
Коментари Харесай

Гръцки депутат посочи границата с БГ и каза: Надгробен камък за гръцкия туризъм

Затвореният за туристи граничен пункт „ Маказа “ се оказал като „ надгробен камък “ за туризма в Северна Гърция. Анализът е на депутата от СИРИЗА Димитрис Хариту, представен от гръцки медии, написа 24Родопи.

Той упреква държавното управление в Атина за неуспеха на туристическия сезон в северната част на Гърция. 1 700 000 туристи се очаквало да преминат през „ Маказа “ през 2020-та, само че поради пандемията граничният пункт остана съвсем през цялото лято затворен за естествени пътувания.

Липсата на летовници от България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна и Русия засегнали сензитивно локалната стопанска система.

„ Цялото хипотетично обмисляне на държавното управление за обновяване на туристическата активност беше спънка и го виждаме в крайбрежната зона и изключително в област Родопи, която тази година беше превърната в "мъртва зона ".

И не толкоз пандемията е отговорна, колкото цялостната липса на обмисляне и програмиране от страна на Министерството на туризма и държавното управление.

Зимната подготовка на района предхожда упования туристически сезон, който е като манна небесна, изключително отварянето на основния вход към страната ни за нашите балкански съседи - граничния пункт „ Маказа-Нимфея “, през който годишно в Гърция влизат над 1 700 000 пасажери “, отбелязва депутатът.

Той напомня, че управляващите са отворили „ Маказа “ на 15 юни и още веднъж въвели ограничавания на 1 юли, макар уговорките на президента, и насочили трафика през „ Кулата – Промахон “.

„ Там беше конфигурирано мобилно здравно звено за надзор, като че ли същото не можеше да се направи и на „ Маказа “, укорително отбелязва депутатът.

„ Цялата тази обстановка като че ли постави надгробния монумент на туризма в нашия регион.

Големите хотели или в никакъв случай не са отваряли, или са били принудени да бъдат затворени прибързано.

Собственици, които бяха пуснали на търг плажовете и към този момент бяха вложили в съоръжение, бяха безусловно унищожени. Сезонните служащи в промишлеността на туризма и ресторантьорството, младежите, надяващи се на краткотраен приход, се върнаха към безработица и бедност “, акцентира Димитрис Хариту.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР