Затворената от 16 години сграда на минералната баня в град

...
Затворената от 16 години сграда на минералната баня в град
Коментари Харесай

Минералната баня в Банкя ще бъде реставрирана до края на 2019 година

Затворената от 16 години постройка на минералната баня в град Банкя ще възобнови своята функционалност до края на 2019 година. Това разгласи, кметът на регион " Банкя " Рангел Марков, който подписа контракт със строителя " Консорциум Банкя 2020 ". Той ще би трябвало да направи планиране, консервация и възстановяване на заключената от 2001-ва година постройка. По проект тя ще се трансформира в най-големия балнеоложки център у нас и на Балканския полуостров.

Банкя, Район Банкя

Първоначалната концепция на локалната власт беше 107-годишната постройка да бъде възобновена от частен вложител. В подмяна на това общината му дава позволение да построи спа хотел. Очаква се той да се появи до 3 години на мястото на някогашния летен спектакъл. Предвиждаше се и построяването на топла връзка, която да свързва бъдещия хотел с банята и по този начин да се оформи градски балнеоложки комплекс в Банкя. Днес обаче концепцията е претърпяла смяна.
Рангел Марков, кмет на регион " Банкя ": " В момента концепцията е следната. Общината учредява право на градеж, което към този момент в действителност към този момент го направи, срочно за 35 години за създаване на този хотел на компания, която заплаща правото на градеж, които средства се употребяват целево за реституция на банята. "
В рамките на 40 дни следва да се създаде идейният план за реституция, консервация и социализация на постройката, който ще бъде координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание, защото тя е монумент на културата.

Архитектът Чавдар Георгиев, който е направил оглед на положението на постройката твърди, че то не е положително.
Арх. Чавдар Георгиев: " Има основни деструктирали сектори от фасадите и от интериорните пространства, изчезнали декоративни и художествени детайли, недобро градивно положение на дървената покривна структура и покритията. "
Самата реституция и консервация се чака да стартира при започване на февруари. Сградата ще стане налична и за хората с двигателни усложнения. За задачата ще бъдат построени два асансьора. След отварянето на балнеоложкия център в края на 2019-а година ще се търси частен оператор, който да поеме ръководството ѝ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР