Затова с голям ентусиазъм учат 3-4-годишните хлапета да разпознават цифрите

...
Затова с голям ентусиазъм учат 3-4-годишните хлапета да разпознават цифрите
Коментари Харесай

Как се формира математическо мислене

Затова с огромен възторг учат 3-4-годишните хлапета да разпознават цифрите и да считат


Но това напълно не е най-хубавия метод да образуват у тях математическо и надлежно логическо мислене.

Най-напред детето би трябвало да се научи да дефинира взаимното разположение на предметите и смисъла на понятия като горе,долу, зад, пред, вдясно, вляво. Понеже живеем в тримерен свят, това ще му помогне да си построи модел на този свят.

Второто значимо умеене, което може да усвои, е да класифицира предметите по признаци – първо по един, да вземем за пример цвят, след това по два – цвят и размер, и така нататък Учете го да събира примерно алените кубчета на една купчинка, сините -на друга. После прибавете подбиране по цвят: огромните червени кубчета в една кутия, дребните червени – в друга, огромните сини – в трета.

Подходяща нагледна игра за подбиране на предметите по цвят е с конструктор и четири камиончета. Изчакайте подобаващ миг, когато на детето му е скучно и му предложете да поиграете дружно. Вземете кутията с конструктора и изсипете детайлите сред вас двамата. Обяснете, че детайлите са в четири цвята и ще ги натоварите в четири камиончета. В първото ще сложите алените, във второто жълтите и така нататък После ще би трябвало да откарате камионите в другия завършек на стаята, където ще построите четири гаража -червен, жълт, наследник, зелен. Затова ще разтоварите камионите пред мястото на съответния гараж.

Давайте на детето и по-сложни логичен задания. Например майката влиза в стаята при таткото и хлапето и споделя: „ Имам три разноцветни бонбона – жълт, зелен и червен, по един за всеки. Моят не е зелен, татковият не е жълт, а твоят, детският, не е червен и не е зелен. Познай кой бонбон на кого е “.

Игра, която развива пространственото мислене и навиците за подредба на предметите, е подреждането на играчките върху полица. Детето е разхвърляло всичките по пода, само че няма предпочитание да ги върне назад на етажерката, тъй като това занятие му се вижда скучно. Кажете, че прибирането може да е забавно, в случай че си измислите правила за него. И го накарайте да отгатне по какво предписание вие ще подредите етажерката. Наредете дребните играчки на горната лавица, на втората сложете междинните по мярка, най-долната оставете за огромните играчки.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР