Затъмняването (т.нар. газлайтинг“) е форма на емоционално насилие, което бавно

...
Затъмняването (т.нар. газлайтинг“) е форма на емоционално насилие, което бавно
Коментари Харесай

7 признака на пасивно-агресивния манипулатор

Затъмняването (т.нар. „ газлайтинг “) е форма на прочувствено принуждение, което постепенно подкопава способността ви да вършиме преценки. По създание един " затъмнител " извърта отрицателните, нездравословни или разрушителни думи и дейности в своя изгода, отклонявайки виновността от злоупотребата си, като насочва пръста си към вас. Това постоянно ви кара да се чувствате " прекомерно чувствителни ", " параноични ", " душевен нестабилни ", " глупави ", " безпомощни " и провокира доста други чувства, които водят до това да се съмнявате в себе си.

Обикновено усвоявано от психопатични, социопатични и нарцистични персони, затъмняването има наклонност да ви яде постепенно от вътрешната страна, до момента в който не осъзнаете, че е останала единствено черупката на индивида, който сте били преди този момент.

От друга страна, пасивната настъпателност е затулен яд или неприязън. Целта е да се откри власт и цялостен надзор над някого и да се измъкне от отговорност.

Повечето форми на затъмняване са много открити и очевидни (например непрекъснати и лъжливи нападки, обвинявания, унижения, наказание и остра критика), само че има и по-фина форма - пасивно-агресивната. Тя не се демонстрира толкоз ясно, маскирана е като " откровена угриженост ", по тази причина е доста мъчно да я разпознаете, изключително първоначално. Независимо от това тази " тиха форма " на нападателно държание е не по-малко разрушителна и токсична от явното затъмняване.

Представяме ви 7 признака на пасивно-агресивния затъмнител, за които би трябвало да следите. Някои от изброените неща са присъщи и за елементарните хора. Те обаче прибягват до сходно държание рядко, до момента в който за същинския пасивно-агресивен затъмнител то е част от всекидневието му. И, несъмнено, той не се тормози по какъв начин сходни " операции " ще се отразят на връзката му с останалите хора. В края на краищата същинската му цел не е мир и естетика или да бъде обичан, а да откри цялостен надзор над жертвата и да я ръководи.

1. Постоянно лъжене и изкривяване на обстоятелствата

" Една неистина, повторена 100 пъти, става истина “ е прочут откъс, приписван на разнообразни източници.

Постоянното лъжене и изкривяване на обстоятелствата е една от най-често срещаните техники на пасивно-агресивния затъмнител. По този метод той се пробва да напише своята история за случилото се и да я наложи на жертвата. А неналичието на доказателства и обстоятелства не го тормозят - той ще си измисли такива, ще ги изопачи и ще повтори новата версия безчет пъти.

Неговата задача е да фалшифицира обстоятелствата, с цел да господства и управлява жертвата. Често по този метод той се пробва да измести фокуса от същинските проблеми (например, че самият той е направил нещо неправилно и би трябвало да бъде държан отговорен) към другия човек, който " постоянно е отговорен ".

" Когато хванах гаджето си с друго момиче, той незабавно стартира да отхвърля всичко. Крещеше, че съм си измислила всичко, и ме наричаше луда. "

2. Заяждане и непрекъснато правене на забележки

" Любимите отговори на татко ми бяха: " само че... ", " в действителност... " и " има и нещо друго също така... ". Той постоянно се опитваше да подчертае, че знае най-добре ".

Пасивно-агресивните затъмнители не пропущат нито една опция да създадат снизходителна забележка за външния тип, мислите, държанието или качествата на жертвата. Любимите им тематики: обстоятелства от биографията на жертвата, нейни минали неточности и гафове и други По този метод затъмнителят се пробва да накара другия човек да се усеща малоценен, съвсем маргинализиран по някакъв метод.

3. Унизителен комизъм и жлъч

" И зад усмивката се крие нож! ", - остаряла китайска сентенция.

Хумор, който унижава, и непрекъснат жлъч, украсени с блага усмивка - всичко това безусловно унищожава жертвата на затъмнителя. Насилникът се пробва да унижава обществено, в миг, когато някой е благополучен и убеден в себе си. В резултат на това смущава жертвата и се любува на патологичната власт над съзнанието ѝ.

Сарказмът е „ превъзходен метод “ да коментираш нечий външен тип, персонални характерности, генезис, полова ориентировка и други И в случай че индивидът се възмути или обиди, затъмнителят незабавно ще отвърна – „ Та това беше жлъч! ".

Всъщност сходен жлъч и отрицателен комизъм не са нищо друго с изключение на пасивно-агресивни форми на психически напън и заплашване на жертвата.

4. Разпространяване на злословия зад тила

" Само несигурните хора имат потребност да клюкарстват за някого зад тила му. Това им оказва помощ да се усещат по-значими и по-важни ".

Манипулаторът употребява клюките, с цел да подкопае репутацията на жертвата си, да накара другите да стартират да се съмняват в нея, да се запитат дали изобщо могат да ѝ имат доверие. Целта още веднъж е една и съща: да се откри надзор над отсрещния човек. Обикновено клюките се основават на изопачена информация или на откровени неистини.

Коварството на видимо безсмислените злословия се състои в това, че след многократното им повторение доста хора стартират да ги одобряват за истина. Може да е доста мъчно да се опровергае лъжата даже когато са показани безапелационни доказателства за противното.

Сплетните са същинският рак в общуването и взаимоотношенията. Независимо дали става дума за събеседник, сътрудник или сътрудник. Рано или късно те разяждат доверието и другарството.

" Много от международните проблеми биха изчезнали, в случай че говорехме един с различен, вместо един за различен " - Роналд Рейгън.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР