Застояли с години на пазара скъпи намериха в пандемията. Това

...
Застояли с години на пазара скъпи намериха в пандемията. Това
Коментари Харесай

Застояли имоти си намериха купувачи в пандемията

Застояли с години на пазара скъпи откриха в пандемията. Това демонстрират данни на организация за недвижими парцели. Причината е, че в началото цените на тези жилища са били доста високи, само че с повишаването на парцелите в последната година и половина те са станали на пазарните равнища, обясниха брокери.

“В последната година имаме значително покупко-продажби за парцели, които са в продажба от 8, 10, даже 11 години, “ заяви Люба Атанасова, изпълнителен шеф на организацията. С 20% е скочил броят на подписаните покупко-продажби от началото на годината до момента.
свързани новини8543на 19.09.20216165на 18.09.2021
В повишаването на жилищата е приблизително с 9% от началото на годината. В последните 2-3 месеца брокери следят известно задържане на цените, което може да е знак, че скоро непрекъснатият растеж ще спре. Но пък интензивността на купувачите не понижава.

Имотите от ден на ден се продават най-вече по цена, а не на квадратен метър. Така междинният сегмент е към този момент 150-200 хиляди евро. Има двустайни жилища в южните елементи на София, които се оферират по 200 000 евро и не липсват искащи за тях, разясни Атанасова.

В долният предел на цените на парцелите е 1000 евро на квадрат и мъчно може да се купи жилище под тази стойност. В най-евтините жилищни региони “Люлин “ и “Надежда “ междинната цена на квадратен метър е надлежно 991 евро и 996 евро. Там жилищата са поскъпнали с 10,6% и с 8,03%. Малко над 1000 евро коства квадратният метър на жилище в “Овча купел “ и “Хаджи Димитър “. Най-скъпи са парцелите в квартал “Иван Вазов “ - 1919 евро за кв.м. Следващи по скъпотия са “Изток “ - 1858 евро и “Яворов “ - 1810 евро.

Търсенето на къщи пораства, регистрират от организацията. В подписаните покупко-продажби за такива са се нараснали с 12%, а във Варна с 8% и в с 4%. В последните месеци пораства и ползата към парцелите за къщи в периферията на огромните градове от страна на млади купувачи, които са се завърнали от чужбина.

С 40% са скочили покупко-продажбите за наемане на жилище от началото на тази година по отношение на предходната. Диапазонът на наемната цена е от 200 до 1000 евро. В централните, южните и източните региони на столицата цените на двустайните жилища са в необятни граници - от 250 до към 800 евро месечен наем.

Наемателите са младежите, които са се върнали от чужбина. Освен това има и такива, които са купили парцел на зелено и живеят чартърен, до момента в който постройката бъде построена.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР