Засилват се спекулациите, че предстои сключването на споразумение за Брекзит.

...
Засилват се спекулациите, че предстои сключването на споразумение за Брекзит.
Коментари Харесай

Британски медии: Великобритания може да постигне споразумение за Брекзит тази седмица

Засилват се спекулациите, че следва сключването на съглашение за Брекзит. Някои публикации даже предсказаха, че то може да бъде достигнато още тази седмица, написа английският в. " Таймс ".

Слуховете за пробив доведоха до повишение на курса на паунда по отношение на $ с над 2 на 100. Надеждите се подсилваха и от признаците, че съпротивата на поддръжниците на Брекзит против тактиката на английската премиерка Тереза Мей отслабва. Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис съобщи предходната седмица, че Мей ще реализира съглашение и то ще мине през Народното събрание заради ирационалния съгласно него боязън от овакантяване на Европейски Съюз без контракт, предава Българска телеграфна агенция.

Но сходна наслада е прибързана. Все още има огромни трудности за превъзмогване на пътя към методичното, подредено овакантяване на Европейски Съюз, отбелязва в. " Таймс ".

Шансовете английската премиерка да подписа съглашение с Европейски Съюз за границата с Ирландия и да успее да го отбрани пред своите министри и Народното събрание, са 50 на 50, декларират европейски представители, представени от в. " Гардиън ".

Британските договарящи и представителите на Европейската комисия, водени от Мишел Барние, са на път да навлязат в загадка фаза на договарянията, спечелила си прозвището " тунела ". Високопоставени представители на Европейски Съюз обаче предизвестиха, че допустимите за двете страни отстъпки могат да се окажат несъвместими.

Британското държавно управление се пробва да реализира съдбоносен прогрес по въпроса за границата сред република Ирландия и английската провинция Северна Ирландия преди петък. Лондон се надява, че в този случай ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск може да свика изключителна среща на високо ниво за Брекзит преди края на месеца. Според източник от английското държавно управление, в случай че до дни бъде реализиран задоволителен прогрес, се разисква разновидността срещата на държавните и държавни водачи от Европейски Съюз да се състои на 22 ноември. Канцеларията на Мей обаче отхвърли, че има готово за сключване съглашение.

Политици от най-високите нива на английското държавно управление се притесняват, че в случай че напредъкът не бъде реализиран до на следващия ден, когато Народното събрание и високопоставените министри излизат в отмора, държавното управление може да не получи опция за реакция, преди да бъде оповестена датата за срещата на върха.

" Реалността е, че ние се нуждаем от среща на високо ниво през ноември повече от Европейски Съюз ", декларира източник на в. " Гардиън " от английското държавно управление. Споразумение, подписано през декември, ще значи освен гласуването му по-късно, само че и ще изисква разноски за обмисляне на разновидността за овакантяване без съглашение, както и смяна на дилемите на стотици чиновници в администрацията. Шансове за реализиране на задоволителен прогрес обаче има, считат осведомени с работата на държавното управление. " Залозите са високи ", прибавя източникът на английското издание.

Европейски дипломати и представители на Европейски Съюз въпреки всичко предизвестяват да не се демонстрира прекален оптимизъм. Според тях възможностите за реализиране на съглашение, отговарящо на условията на двете страни, са единствено 50 на 100.

Досега Брюксел настояваше съглашението да съдържа текст, съгласно който Северна Ирландия действително остава в митническия съюз и единния пазар на Европейски Съюз, до момента в който останалата част от Англия напуща блока. Европейската комисия одобри, че в текста на съглашението за Брекзита може да се приказва за оставане на цяла Англия в митническия съюз, посредством сключване на обособен контракт през преходния интервал. Според представител на Европейски Съюз обаче сходна договорка може да размени текста, отнасящ се до оставането единствено на Северна Ирландия в митническия съюз, единствено в случай че тя бъде непрекъсната и даже в този случай ще има обилни правни усложнения. Тереза Мей ще би трябвало да реши какво съглашение може да отбрани и по какъв начин, само че то няма да дава отговор на " авантюристката визия за Англия на Борис Джонсън ", добавя анонимният евродипломат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР