Засилва се натискът върху германската канцлерка Ангела Меркел да прекрати

...
Засилва се натискът върху германската канцлерка Ангела Меркел да прекрати
Коментари Харесай

Засилва се натискът върху Меркел да прекрати Северен поток-2 заради отравянето на Навални

Засилва се натискът върху немската канцлерка Ангела Меркел да приключи плана за газопровода " Северен поток-2 " за доставка на газ от Русия след изказването на немското държавно управление, че съветският опозиционер Алексей Навални е бил токсичен с газ новичок, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Меркел упорства да се разделят политиката и бизнесът и декларира, че газопроводът би трябвало да се приключи. Дори членове на нейната партия обаче упорстват тя да анулира този план като ответна мярка на отравянето на Навални, отбелязва американският всекидневник.

Цитирана е директорката на Германския съвет за външни връзки Даниела Шварцер, съгласно която Меркел досега не отстъпва на настояванията на Съединени американски щати да спре строителството на газопровода, само че обстановката с Навални още веднъж е изкарала този спор на напред във времето, предава Българска телеграфна агенция. 

Директорът на външнополитическия отдел на Центъра за европейски промени Ян Бонд, който е някогашен английски посланик в Русия, позволява опцията Меркел да изиска от Организацията за възбрана на химическите оръжия да проверява случилото се с Навални, а по-късно тя може да се обърне към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Европейски Съюз или НАТО, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

" Меркел е под напън да анулира плана за съветски газопровод след отравянето на Навални ", гласи заглавието на в. " Вашингтон пост ".

Меркел остро осъди " опита за смълчаване " на Навални и настоя за отговори от Москва, само че в това време не дава признаци, че е разколебана в поддръжката си за " Северен поток-2 " за доставка на природен газ от Русия до Германия, на който пламенно се опълчва администрацията на Тръмп, написа американският всекидневник.

Случаят излага на показ алтернативата на Берлин, който балансира сред политическите си различия с Москва и тесните им стопански връзки. Сега западни водачи обмислят по какъв начин да реагират на отравянето на Навални и тези връзки са още веднъж под лупа, както в Германия по този начин и от страна на нейни съдружници.

Европейски дипломати обаче към този момент предизвестяват, че в този случай може да е комплицирано да се наложат наказания на Русия, защото отравянето е станало на съветска територия, което затруднява следствието му и разкриването на причинителите, отбелязва " Вашингтон пост ".

Ангела Меркел е под възходящ вътрешнополитически напън да приключи поддръжката си за германско-руския план за газопровод " Северен поток-2 " поради доказаното отравяне на съветския опозиционен водач Алексей Навални, написа в. " Гардиън ".

Германската Зелена партия прикани канцлерката да употребява съвсем приключения инфраструктурен план, с цел да окаже напън на Кремъл да отговори на изказванията за, както го назова Меркел, " смълчаването " на Навални с нервнопаралитичен сътрудник " Новичок ", написа английският вестник.

" Този очевиден опит за ликвидиране посредством сходните на мафия структури на Кремъл би трябвало не просто да ни тревожи, а да има действителни последствия ", сподели Катрин Гьоринг-Екард, съпредседателка на Зелените в Бундестага.

" Северен поток-2 " към този момент не е нещо, което можем да продължим взаимно с Русия ", съобщи представителката на екологичната партия, която сега е на второ място в допитванията след Християндемократическия съюз на Меркел.

Не единствено Съединени американски щати, само че и страни от Източна Европа и балтийските републики неведнъж са изразявали безпокойствие за газопровода, откогато някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер утвърди построяването му през 2005 година, като споделят, че той ще усили геополитическото въздействие на съветския президент Владимир Путин.

Газопроводът е съвсем приключен, като от плануваните 1220 км остава да бъдат издигнати към 160. Строежът обаче спря през декември м. година, откакто швейцарският производител на тръбопроводи Олсийс приключи работата си по него, тъй като беше застрашен със наказания от Съединени американски щати. Германската енергийна компания Унипер, която е един от петимата финансови сътрудници на съветския газов колос Газпром в този план, призна предишния месец, че се усилва вероятността газопроводът в никакъв случай да не бъде приключен, отбелязва " Гардиън ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР