Засилените проверки във връзка с Великденските празници се извършват по

...
Засилените проверки във връзка с Великденските празници се извършват по
Коментари Харесай

БАБХ пред „Труд news”: Агнешкото със син печат е българско, с червен - внос

Засилените инспекции по отношение на Великденските празници се правят по заповед на изпълнителния шеф на БАБХ - в интервал от 08.04.2024г. до 08.05.2024г. Те са част от формалния надзор, който организират инспекторите от Агенцията. Проверките, които се правят по проект, по сигнали и тъжби на жители също не са спирали.

От 08 април до 30 април са осъществени 3856 инспекции на територията на страната (производствени предприятия, хранилища за търговия с храни, обекти от ТМ и ОХ, пакетиращи центрове за яйца, общински пазари). Съставени са 17 акта за определяне на административни нарушавания. Издадени са 54 бр. наставления.
 
Количества възбранени и ориентирани за заличаване храни по разнообразни аргументи (неустановен генезис, изминал период на валидност, предложение на замразени агнешки субпродукти като охладени) - 228 кг. от скотски и 59 кг. от неживотински генезис, 20 л прясно мляко и 330 бр. яйца Затворени са 3 обекта.

Потребителите би трябвало деликатно да четат етикетите и да пазарят от регламентирани места. Агнешкото месо би трябвало да е маркирано и да е с щемпел – наследник за генезис България и червен за вносно месо. 
Ако месото е било замразено и по-късно се предлага в охладено положение, то това би трябвало да е ясно обозначено на мястото на излагане.

При яйцата маркировката стартира с цифра за метода на развъждане на птиците. Последвана е от две латински букви, които демонстрират страната на генезис, след което е регистрационният номер на животновъдния обект, от който произлизат птиците.

Друга обичайната храна за трапезата по време на празниците е козунакът. БАБХ поддържа обществен указател на операторите, които правят търговия с храни от разстояние, включително и козунаци. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на формален надзор от страна на Агенцията и предлаганите от тях храни, дават отговор на критериите за сигурност. Важно е козунаците да бъдат с обезпечен генезис и подложен етикет, обозначаващ производител, състав и период на валидност.

До момента при осъществените инспекции по заповедта тази година е открито, че боите за яйца на нашия пазар са безвредни. Те се оферират от утвърдени производители и търговци.

Най-честите нарушавания, касаят липса на разгласен генезис на месото, предлагано на витрините в комерсиалната мрежа и неразбираем щемпел.

По време на почивните дни и дните на формалните празници 01.05.-06.05.2024 година, включително, ще бъдат обезпечени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители.

Сигнали за нередности потребителите могат да подават на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на уеб страницата на БАБХ. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР