Засилените мерки включват допълнителни наблюдателни и разузнавателни полети, включително с

...
Засилените мерки включват допълнителни наблюдателни и разузнавателни полети, включително с
Коментари Харесай

НАТО засилва патрулите в Балтийско море

" Засилените ограничения включват спомагателни наблюдателни и разследващи полети, в това число с морски патрулни самолети, самолети АУАКС на НАТО и безпилотни летателни апарати. В региона е изпратен и флот от четири миночистача на НАТО ", се споделя в изказване на организацията, представено още от Българска телеграфна агенция.

Съобщението беше направено, откакто по-рано управляващите оповестиха за щета на телекомуникационен кабел в Балтийско море, свързващ Швеция и Естония, и на финландско-естонски водопровод и кабел. Длъжностни лица от засегнатите страни обявиха, че към момента не са стигнали до безапелационни изводи по отношение на това кой е предизвикал повредата и дали тя е инцидентна или умишлена.

" Продължаваме да следим обстановката деликатно и оставаме в стеснен контакт с нашите съдружници Естония и Финландия, както и с колегата ни Швеция ", съобщи представителят на НАТО Дилън Уайт. " НАТО ще продължи да приспособява морската си позиция в Балтийско море и ще предприеме всички нужни стъпки, с цел да обезпечи сигурността на съдружниците ", добави той.

НАТО, Европейският съюз и националните държавни управления трансфораха отбраната на подводните тръбопроводи и кабели във значим приоритет след детонациите през септември 2022 година, които прекъснаха тръбите на " Северен поток " под Балтийско море и стопираха доставките на съветски газ за Европа. Според следствието тези гърмежи са били резултат от бойкот, само че към момента не е изяснено кой е виновен за тях.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР