Защо Варна и Бургас остават без вода? Проблемът бе ясен

...
Защо Варна и Бургас остават без вода? Проблемът бе ясен
Коментари Харесай

Проф. Рачев с горещ коментар на сушата в България и К-19

Защо Варна и Бургас остават без вода? Проблемът бе явен още през зимата, дава отговор климатологът проф. Георги Рачев в изявление за вестник "Стандарт "
- Проф. Рачев, министърът на околната среда и водите Емил Димитров сигнализира, че Варна и Бургас са застрашени от воден режим. Имат питейна вода за към 5 месеца. Какво е действителното положение?

- Ще стартира от там, че всичките ни водопроводи са безусловно като решето. Толкова са пробити, че изчезват 30,40,50, а в някои случаи наглостта стига до там да споделят, че се губи до 80% от водата. Направете сметка, че за една година това са милиони кубически сантиметри вода.

Просто е ясно, че водата се стопанисва целеустремено за промишлено водоснабдяване в по-големи количества, в сравнение с се заявява.

В дребна България, която е една от най-бедните на повърхностни води в Европа, хиляди хора се занимават с разпределението на водата. И тези хиляди хора внезапно откриват, че има отклоняване от водопроводи. Как по този начин внезапно? Някой го е построил.

Това е безспорен бандитизъм в ХХI век за страна, която се намира в Европейския съюз. Недопустимо е половин милион българи да живеят на краткотраен или непрекъснат режим на водата. Трябва да се обърне необикновено внимание на ръководството и стопанисването на водите.

- Оказва се, че някои язовири не се изпълнят от години поради слабите превалявания, само че все пак не престават да се източват. Чия е отговорността? Засушаването ли е главният проблем или има и други фактори?

- Приказките, че засушаването е обхванало България не са правилни. Това е едно от главните оправдания, които нормално се употребяват тогава, когато би трябвало да се оправдае към този момент сполетялото ни злощастие. Това, което се случва в реалност е, че юли и август месец бяха с превалявания под естественото.

Във водосбора на "Камчия " водата е в действителност по-малко и то тъй като не се цялостни язовир, който се точи безотговорно. Нека не забравяме, че има устройства, които могат да дефинират тъкмо какъв брой литра излизат от язовира.

Ще го обясня по следния метод: когато вие употребявате вода за битови потребности и когато вършиме лимонада в мазето, само че за стопанска активност, нещата не са съответни.

В единия случай вие задоволявате потребностите си, които са обезпечени с резолюция на Организация на обединените нации за достъп до питейна вода и канализация, а в другия случай вие произвеждате стока, от която взимате облага, само че плащате същата цена, която плащате за водата у дома. Двете неща не са идентични, нали?

- Тоест целият проблем към водата, в допълнение със слабите превалявания, е бил очевиден още от зимата, само че закъснелите ограничения са главната причина да се стигне до тук?

- Да. При изсъхнало време - имаме язовири. Те съставляват многогодишни изравнители. Необходимо е максимумът, който се натрупа напролет и лятото да бъде акумулиран, с цел да може да се употребява през останалите месеци, когато преваляванията са по-малко, та даже и при годишно засушаване.

И нещо, което е доста значимо и огромна част от хората не схващат, е, че е доста рисково, когато реката се сече в опашката на язовира. Тоест реката докарва боклука, който е утаяван в продължение на години, тъкмо във водовземната кула.

Истината е, че сме доста смешни в тази невероятна безочливост, която съществува в хората, които на практика преразпределят водата и я употребяват целеустремено за потребностите си.

Крещящи са образците по какъв начин общината дава правото на някой притежател да си да вкара минерален извор в своя хотел - на концесия. Да, само че тази концесия е алегорична за продължение на 20 години.

Минералните води в България са благосъстоятелност на всеки български жител. Никой не може да ги изплаща против алегорична цена и да се разполага години наред. Всеки един тръбопровод, в случай че се хване от начало до край, а отново споделям има уреди, които могат да го покажат, ще се види какъв брой противозаконни отклонения има.

- Миналата година по същото време в бент. "Камчия " е имало 120 куб.м. вода, а през днешния ден те са към 60. Как бихте определили климатичните условия от началото на 2020 година до този миг?

- По време на Тодор Живков беше известно да се споделя, че за всичко е отговорен климатът и интернационалното състояние.

Мога да кажа сигурно, а и да поддържа с данни, че не е суша. Да, да не вали няколко месеца не е нещо феноменално, нито пък се случва за първи път в България.

Това става почти всякога на 3 години. Когато още от януари стана ясно, че ще има проблем, за какво не се взеха ограничения? Къде са тези кладенци, тези различни източници на вода, които би трябвало да зареждат огромните градове?

При това количество на бент. "Камчия ", в случай че имахме мощен туристически сезон и Златни пясъци и Слънчев бряг работеха на макс, сега щяхме да имаме проблем с водата.

- Кога да чакаме края на лято 2020 и каква есен ни чака?

- Краят на лятото ще пристигна някъде към 17-18-ти септември. Оттогава стартира доста топла и хубава есен, която ще продължи дълго. За страдание обаче есента също се обрисува да бъде с превалявания под нормата.

Това сочат данни от дълготрайните прогнози на няколко огромни международни метеорологични центрове.

- Възможна ли е някаква внезапна промяна на времето през месец октомври?

- Няма никакви индикации. В момента на открито е безусловно лято с типични летни температури - сред 15 и 25 градуса. След средата на месеца ще има леко захлаждане и температурите гладко ще се намаляват, само че ще останат по-високи за сезона.

- Вие се занимавате освен с въпросите на климата, само че и с отражението му върху здравето на индивида. Успяха ли температурите да преборят летните вируси и по-конкретно COVID-19?

- Това е едно голямо подвеждане, с което аз непрестанно се боря. Температурата не е главен фактор за унищожаването на коронавирусите, освен на COVID-19, тъй като в човешкото тяло има над 200 ковид, които си живеят напълно умерено.

Убиецът на ковид е ултравиолетовата радиация, а тя по нашите географски ширини, от май до септември в това число, е в обилие.

След това идва сухотата на въздуха и на трето място е температурата на въздуха, като разследване на неговата сухота. В човешкото тяло при 37 градуса, на влажно и мрачно място в белите дробове, коронавирусът се усеща прелестно.

Навън обаче - в парка, край реката, на плажа, в планината, на равнищата, той оцелява безусловно минути, да не кажа секунди. Големият проблем са нощните заведения, питейните заведения, всеобщите прояви, хората на митинга, там където те безусловно са един до различен и по-голямата част от тях не носят маски.

Нали разбирате, не можеш да забраниш на хората да не вървят на море или в планината, до момента в който работи дискотеката.

Няма нито едно научно доказателство, че ковид живее в природата, тъкмо противоположното.

Затворено, мрачно и топло - там е коронавирусът. Факт обаче е, че смъртността внезапно се намалява.

До 2 седмици ще стигнем 30 млн. инфектирани и смъртността ще падне под 2,5%. Това е истината, която би трябвало да се изнесе, останалото са чисти спекулации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР