Защо продължават интригите и разкола в БСП дори след поражението

...
Защо продължават интригите и разкола в БСП дори след поражението
Коментари Харесай

Доц. Татяна Буруджиева: Нинова е ценностно объркана

Защо не престават интригите и разкола в Българска социалистическа партия даже след провалянето им на вота? Какви митологеми употребява антуражът на Нинова, с цел да се крепи управлението на партията, наследница на Българска комунистическа партия? Какво би трябвало да се реши на конгреса на левицата? По всички тези и още настоящи въпроси, беседвам с политолога доц.д-р Татяна Буруджиева, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

Вътрешните войни в Българска социалистическа партия са факт безспорен,

прекрачиха се много граници. Хората в тази партия не са в встъпване в брак, имат общи ползи и дела с огромна част от обществото. В този смисъл е възможно във всяка партия да има разлики, несъгласия, тъй като спор би трябвало да има по тази причина по какъв начин да се вършат политиките и така нататък

Затова какво се случи на последния пленум на Българска социалистическа партия, най-синтезиран отговор даде в изявлението си Георги Пирински. В доклада на Изпълнително бюро просто нямаше разбор, а единствено статистика. Ако управлението на партията в лицето на бюрото предложи подобен документ, е редно той да съдържа разбор и да дава отговор на главната цел – като е предходна една акция, какво се е случило в нея, какви неточности са позволени, с цел да може при идната такава подготовка, която е единствено след 3 месеца, да не бъдат направени.



Последната 1 година

Българска социалистическа партия стана известна единствено със своите вътрешни и лични разправии.

Това продължава и след изборите, тъй като на процедура партията нямаше акция за избори. Имаше масовки против „ вътрешния враг”, против хора от листата, въобще – „ Срещу”. Ето това предопредели резултата от вота, който по никакъв начин не е добър за Българска социалистическа партия. Привържениците чакаха от партията да видят съответна политика, само че по този начин и не чуха, по какъв начин ще бъдат предпазени ползите им. Кажете ми кои са политиките на Българска социалистическа партия, които са защили жителите. Добре е да се бориш против корупцията, само че е добре това да става въз основа на съответни политики.

Да вземем за образец държанието на левицата във връзка финансирането на партиите: Излязоха от Народното събрание, когато им скимна под управлението на Нинова и оставиха ръководещите да си господстват, а сякаш желаят да са опция. В предходната сряда, вместо да влязат в Народното събрание във връзка на ветото на президента, се появиха чак на идващия ден с искане за оставката на финансовия министър! Да, но

Българска социалистическа партия нямаше ли финансов потенциал да откри гафа с изчислението на дотациите по-рано?

Сега ли се сетиха по тази причина? Дебатът би трябвало да е за оставките на всички политици, които са си разрешили да се възползват от това. Какво да си мислят жителите за тези политици – че от тук нататък могат да проспят всички значими неща.

Три месеца в Българска социалистическа партия не се грижеха за значимите обществени тематики на обществото ни. Занимаваха се единствено с едно – да ровичкат в някакви ялови кавги. Каква е поръчката – че една лява партия се занимава единствено и само с въпроса за властта. В същото време анализаторите отсякоха:

„ Българска социалистическа партия не съумя да се трансформира в опция на ГЕРБ”.

Е, по какъв начин да успее? Не може да го направи без политики.



На пленума през уикенда Румен Овчаров за следващ път се опита за отбрани Нинова, само че неумело. Не е правилно, че в този момент Нинова била отворила партията за младежи. Погледнете антуража й и вижте, че тези хора са влезнали в партията преди 19 години при друго управление и тогава са били млади. Българска социалистическа партия е първата партия, която вкара квотите за дами и младежи и това също не е от преди 1 година и не е заслуга на Нинова.

Създават се заблуди в обществото, в самата партия.

Аз разбирам, че на хората в Българска социалистическа партия доста им се желае да побеждават, да са мощната партия, да има власт. Но заравянето на главата в пясъка, не оказва помощ за реализацията на тези упоритости. Реалността е друга.



Нинова стартира и митологемата, че Българска социалистическа партия в никакъв случай не била постигала такива изборни резултати като на предишните президентски. Да, но не е правилно, тъй като през 2001-2002 година Българска социалистическа партия със лични сили реализира огромен триумф по време на президенските избори, когато за държавен глава бе определен Георги Първанов и бе президент на България до 2012 година. После левицата завоюва и парламентарни избори по време на Сергей Станишев. За всички тези мои изказвания съществуват документи в ЦИК, могат да се ревизират.



Твърденията, че всичко стартира от Корнелия Нинова и ще свърши с нейното премахване, са мощно пресилени и погрешни.

Българска социалистическа партия би трябвало да даде явен отговор на своя конгрес дали се гордее с това, че има 125-годишна история. И дали ще може да даде опция на другите генерации в партията да работят в единение, а не конфротационно едни против други. Политическата просвета на Българска социалистическа партия до момента включваше синхрон в работата сред поколенията, а не заличаването на една генерация за сметка на друга.

Смятам, че една от най-големите неточности на управлението на Българска социалистическа партия, е превръщането на дебата в личен. Партията би трябвало да избере сред два пътя в политиката. Ако желае да бъде лява опция на дясното, да избере левите полезности и политики. Другото е това, което предлага в този момент управлението на Българска социалистическа партия: война с всички – и с непознати, и със свои, повторение на думите на Корнелия Нинова, които са ценностно комплицирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР