Защо имаме усещането, че не сме виждали светулки от години

...
Защо имаме усещането, че не сме виждали светулки от години
Коментари Харесай

Въпросът, за който малцина са се замисляли: Къде изчезнаха светулките от нашето детство!?

Защо имаме чувството, че не сме виждали светулки от години и какво се крие зад чудната им природа, описа специалистът от Националния природонаучен музей Николай Симов.

„ Светулките са тук, не са изчезнали, само че от известно време хората в действителност се оплакват, че към този момент ги няма и не се срещат постоянно “, означи Симов, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Просто връзката сред нас и тях е прекратена и то, тъй като все по-малко хората излизат отвън обитаемоте места, където действително те могат да се видят “, добави той.

Експертът изясни, че в миналото, доникъде на 20-ти век е било допустимо и в градовете да се видят светулки, само че към този момент градът е прекомерно урбанизиран за тях. Подобна е обстановката и по Черноморието. Но, в случай че навлезете по-навътре в страната, изключително по по-диви места, ще видите, че е цялостно с тях, уточни Симов.

Защо светят светулките?

Обикновено светулките могат да се видят през юни и началото на юли, в най-топлите летни нощи. Тогава мъжките стартират да летят всеобщо и да търсят своята половинка. За разлика от тях женските са безкрили. Малко хора знаят, че светулките са бръмбари, които принадлежат към настрана семейство. Един от белезите, по който се отличават от останалите твърдокрили, е опцията за лъчение на светлина. Това е метод за другарство и посредством светенето се притеглят мъжките и женските. Мъжките излъчват мигаща светлина, до момента в който женските светят непрекъснато. Интересно е, че механизмът, от който се излъчва светлината, е химическа реакция, която се случва в тялото на самата светулка в задния завършек на коремчето в специфични органи. Този развой е толкоз ефикасен, че над 90 % от силата се усвоява и се трансформира в светлина и на практика няма загуба от обособяване на топлота, описа Николай Симов.

Защо светулките стопират да светят, когато ги осезаем?

Почти всеки от нас е желал да хване светулка, да си я постави в кибритена кутийка и да си я гледа, само че нормално тя угасва. Това е по този начин, тъй като при разстройване, светулката понижава интензитета на светлината с една единствена цел – да се прикрие. Не се учудвайте тогава, че и при леките трептения, породени от тихите и деликатни съгласно нас стъпки, внезапно губим от взор в тревата светулките, които внезапно престават да светят, изясни специалистът.

Прякото изтребване не заплашва толкоз доста насекомите, колкото унищожаването на техните местообитания.

Всеки е имал опция да се убеди, че насекомите, споделящи с нас плодовете и зеленчуците в нашите градини, устояват на всички достижения на актуалната химия.
Те постепенно се приспособяват към отровите или просто мигрират за малко в прилежащи територии, с цел да се върнат още веднъж по-многобройни. Но, в случай че изчезнат техните местообитания – изчезват и те.

Свръх урбанизацията, презастрояването, изсичането на гори или големите площи с монокултури в доста случаи са причина в някои региони биоразнообразието да е по-малко от много кътчета на най-суровите пустини.

„ Звучи мъчно за приемане, само че в случай че изчезне индивида, това не би се отразило значително на салдото в екосистемите, само че в случай че изчезнат насекомите – животът, който познаваме, не би просъществувал и пет години по-късно “, разяснява Николай Симов.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР