Защо ескалира недоволството в актьорската гилдия? По темата разговаряхме с

...
Защо ескалира недоволството в актьорската гилдия? По темата разговаряхме с
Коментари Харесай

Защо ескалира недоволството в актьорската гилдия - аргументите на Христо Мутафчиев и заместник-министърът на културата Весела Кондакова

Защо ескалира недоволството в актьорската колегия? По тематиката разговаряхме с Христо Мутафчиев, артист, ръководител на Съюза на артистите, и Весела Кондакова, заместник-министър на културата.

Живеейки в тази страна, вие знаете за какво може да ескалира едно неодобрение, още повече от обществена позиция, това сподели Христо Мутафчиев и акцентира, че настояванията на актьорите не са политически, а обществени.

" На всеки две години Съюзът на артистите взе участие в подписването на браншоси съглашения, в които се дефинират с изключение на всички останали условия за работата в бранша, се дефинират и началните стартови заплати според от икономическото и финансовото положение на страната. Това са началните стартови заплати, от които секторът би трябвало да стартира да пораства нагоре. Определят се и коефициентите, по които се работи. Определят се и коефициентите прослужено време ", изясни той.

Посочи, че в последното съглашение началната стартова заплата беше 900 лв.. Оттам растяха заплатите в бранш " Сценични изкуства ". " в случай че тогава това беше обикновено, с растящата инфлация с цените, които галопират, считам, че би трябвало да се промени началната стартова заплата в нашия бранш, с цел да може хората да работят обикновено. Искаме началната стартова заплата да е 2000 лева ", безапелационен е Мутафчиев.

Той разясни, че Министерство на културата не може да увеличи заплатите в нашия бранш, тъй като има делегирани права на шефовете, които би трябвало и могат да го вършат. " Но МК може да изиска от Министерски съвет акт с разпореждане на Министерски съвет, с което да усили дотацията от 3 на изчислени 7, 8 или 9% и по този начин заплатата на всеки един може да се усили ".

Според зам.-министъра на културата Весела Кондакова това е обект на доста съществени договаряния с Министерство на финансите. Беше скептична, че би могло да се реализира триумф, защото с изключение на за заплати, би трябвало да имаме поради, че за институтите се е повишила извънредно доста издръжката.

Министерство на културата ще направи калкулациите, ангажира се тя.

Целия диалог вижте във видеото.

Още от " Денят стартира с Георги Любенов " гледайте
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР