Защо често се оказва, че глутеновата непоносимост е израз на

...
Защо често се оказва, че глутеновата непоносимост е израз на
Коментари Харесай

Д-р Гайдурков за глутеновата непоносимост при децата ♥ От Мамапедия

Защо постоянно се оказва, че глутеновата нетърпимост е израз на сложна нетърпимост към други субстанции и по какъв начин варивата и зърнените храни в детското меню сполучливо преодоляват този проблем?

(Видео: Мамапедия)

Проблемът глутенова нетърпимост е доста известен в днешно време. Дори доста майки по своя самодейност, без да са насочвани от експерт сами подхващат и търсят аргументи в тази тенденция. Нека въпреки всичко кажем, че глутенът е естествена белтъчна субстанция в зърнените култури - в частност в житните, тъй като имаме и зърнени култури без глутен (ще изброим кои са те).

♥ Причините, които трансформират глутена в проблем

Кога се получава глутенова нетърпимост? Все отново знаем, че житните култури са употребени от дълбока античност - най-малко от времето, откогато съществува уседналост в човешкото общество и селско стопанство. От тогава индивидът употребява тези култури без да е имал глутенова нетърпимост в степента, за която приказваме в днешно време.

Нека да кажем следното - много пъти глутеновата нетърпимост е израз и на сложна нетърпимост към други субстанции. Често глутенът може да играе ролята на катализатор при други проблеми, какъвто е непоносимост към мляко. Тогава да вземем за пример ягодите, упрекнати като алерген, могат да бъдат катализатор - доброто нещо, което основава лечебна рецесия и реакция за отклоняване на тези субстанции. 

От една страна зависи в каква форма подаваме глутена - с какво друго е обвързван, дали е обвързван с млечни артикули примерно. Най-честата причина е конюгацията, свързването с млечни артикули - тогава глутенът може да даде такава реакция. Но когато отстраняваме млечните, тя отшумява и детето стартира да употребява без проблем. Тоест - макар че постоянно упрекваме и одобряваме гените като причина за глутеновата нетърпимост, доста пъти тя в действителност е добита по този метод. 

От друга страна зависи какъв брой е модифициран този глутен. Ако ние го употребяваме под форма на тестени произведения, които са минали развой на изпичане - процес, който е 100% извънредно денатуриран, с изменена, деградирала молекула, тогава доста по-често глутенът дава тази нетърпимост. Ако го употребяваме като вариво, тогава може да няма нетърпимост. Едно дете да вземем за пример може да има алергия към глутена, когато яде самун, само че да няма алергия, когато яде варено жито. Всичко това следим в практиката. 

♥ Полезните варива в менюто при глутенова нетърпимост

Разбира се, когато казусът глутенова нетърпимост се откри, крайният клиничен вид - цьолиакията (глутенова ентеропатия - автоимунно заболяване) е предмет на съответна терапия от страна на експерта. Но когато подозираме такава нетърпимост или има антиглиадинови антитела, които рутинно се изследват, тогава най-хубавото е за известно време да премахнем глутена от храненето и да заменим съответните житни култури с други зърнени, които са безглутенови:

- варено жито
- варен ориз
- елда
- киноа
- канихуа
- просо
- сорго

Ето един набор, който дава задоволително многообразие и ние може да употребяваме тези артикули най-добре в сварено положение. Нека температурата на преправка да не е висока, тъй като тогава се образуват доста други токсични субстанции. Например от фруктозата, която се образува при висока температура на изпичане на нишестето, се образуват токсични субстанции. 

От една страна е значимо под каква форма даваме глутена. От друга е нужно да го изключим за известно време от менюто, когато подозираме или откриваме съответна нетърпимост. Когато поправяме храненето, така че да има задоволително естествена храна, която да не образува отпадъчни субстанции, след няколко месеца детето умерено стартира да употребява глутен без никаква клинична или друга, параклинична симптоматика.

Автор доктор Георги Гайдурков, общопрактикуващ доктор, психолог, експерт по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на доктор Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР