Защитени жилища заменят старческите домове. Нова стратегия предвижда до няколко

...
Защитени жилища заменят старческите домове. Нова стратегия предвижда до няколко
Коментари Харесай

Защитени жилища заменят старческите домове

Защитени жилища заменят старческите домове. Нова тактика планува до няколко години възрастните хора у нас да изоставен огромните центрове за настаняване и да заживеят в по-малки къщи от фамилен вид.

Последните данни демонстрират, че България е на последно място в Евросъюза по брой на домове за възрастни към обитаемо място. Общо за страната те са осемдесет и два. А в тях живеят малко над 5 600 души. Местата обаче не стигат. За настаняване чакат близо 4 хиляди други пенсионери. Най-голяма е опашката за институциите, грижещи се за хора с разнообразни увреждания, душевен разстройства и деменция. Именно за основаването на нови такива центрове са заделени над 40 милиона лв.. Парите би трябвало да стигнат за построяването и ремонта на общо 74 домове за подкрепяне и грижа на възрастни хора в страната, оповестява Нова тв.

В търсене на мира и бягство от самотата съпрузите Ангелина и Стоян се оказват пред вратата на дома за остарели хора в Берковица.

„ Ние имаме къде да отидем, само че няма кой да ни гледа. Синът ни умря, който се грижеше за нас. Едната щерка има семейство, другата е в Монтана ”, разказва Ангелина Христова.

Така от към този момент близо 5 години стая номер 308 е единственият им дом.

„ Тук съм доста по-спокойна, тъй като като сме били в жилището единствено двамата, в случай че стане нещо, здравословно имам поради, би трябвало да се работи. А в последно време към този момент силите недостигат ”, прибавя Ангелина.

В момента в дома живеят 150 възрастни хора, а още 80 други чакат за настаняване. Големите старешки домове с по над 100 жители, като този, ще останат в предишното. Деинституционализирането обаче ще става поетапно.

„ Идеята е не да бъдат събирани хората на едно място и да получават, както домовете за деца, услугата на едно място съсредоточено, а ще бъдат в доста по-малки центрове, с по-малък брой хора, със съответната по-адекватна грижа към тях ”, коментира Деница Николова, зам.-министър на районното развиване и благоустройство.

С приоритет ще са хората с умствена назадничавост, деменция, и тези, които не могат да се грижат сами за себе си. Проектът планува нови центрове да има в 29 общини. Като общините могат да изберат дали да ги изградят от нулата или да реконструират към този момент съществуващите. Директорът на Дома в Берковица се надява също да получи средства за ремонта на 40-годишната постройка.

А Ангелина не може да си показа да размени настоящия си дом за различен - въпреки и по-нов и по-просторен, тъй като по думите й всички към този момент са като едно огромно семейство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР