Защитена местност е предвидена да се превърне в кариера за

...
Защитена местност е предвидена да се превърне в кариера за
Коментари Харесай

Защитена местност застрашена от унищожаване с помощта на държавните институции 

Защитена околност е планувана да се трансформира в кариера за рандеман на подземни благосъстояния с решение на Министерски съвет, прегледано на 26 октомври 2022 година Решението за даване на концесията е импортирано от министъра на енергетиката и е обнародвано в Държавен вестник на  4 ноември 2022 г. 

Местността ще бъде дадена на концесия за 35 години, като концесионният контракт би трябвало да се подписа в границите на 6 месеца от влизане в действие на решението. 

Това ще ощети финансово общината и страната, защото предстоящите концесионни заплащания за целия интервал на контракта са към 700 хиляди лева, т.е. едвам по 20 хиляди лв. годишно, или по-малко от 55 лева дневно.

Очевидно е, че институциите  от години работят дружно в опита си да унищожат местността, защото  РИОСВ-Пловдив още през 2016 година  с решение (№ ПВ-37-ПР/2016) на районната инспекция  определя  да не се прави оценка на въздействието върху околната среда, защото построяването на кариера „ няма възможност да окаже доста негативно влияние върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони. ”

Местността „ Делчевото-2 ” се намира сред три родопски села – Червен, Горнослав и Добростан. Местност, която е в рамките на предпазени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000: „ Родопи Средни ” и „ Добростан ” и буферната зона на биосферен парк „ Червената стена ”, който през 2017 година става част от международната мрежа на биосферни паркове към ЮНЕСКО, в който има десетки типове предпазени птици, диви животни и растения, доста от тях вписани като застрашени от изгубване типове в Червената книга на България.

В тази околност се планува построяването на кариера за рандеман на мрамор и баластра на един километър от с. Горнослав, на километър и половина от с. Червен и на два километра и половина от с. Добростан и съгласно Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив няма потребност от оценка на въздействието върху околната среда.

Проектът  ще нанесе необратими вреди върху околната среда и качеството на живот в региона, където на няколко километра от домовете на стотици български жители ще се чува тон от гърмежи, хидравлични чукове, мощен звук и др. 

За институциите в региона очевидно няма никакво значение, че това са местности с извънредно чист въздух, пчелини, овощни градини и лозя, както и с неповторима природа и чисти планински потоци, които през последните години притеглят от ден на ден гости и са се трансформирали в източник на занаят за десетки фамилии в региона.

Структурата на „ Възраждане “ в Пловдив и Асеновград се опълчва на взетото решение от Министерски съвет и стартират поредност от диалози с жители и институции, с цел да предотврати унищожаването на местността. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР