„Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е,

...
„Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Опасното е, че още не е ясен причинителят на хепатита при деца

„ Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае тъкмо какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец, внезапно утежняват общото си положение - признаците са мощно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения “. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси на Столичната община.

„ Няма да имаме доста тежки случаи, най-важното е да бъдем готови “, акцентира той.

„ Преди 20 дни предизвестих за битие на такава болест, която би трябвало да се наблюдава и да се търси интензивно. Преди дни Министерство на здравеопазването взе ограничения. На уеб страницата на НЦЗПБ има данни за това положение. Случаите по данни на СЗО са някъде към 288. Във Англия са към 111. Съединени американски щати 12, Израел 12. Това са последните данни “, изясни експертът.

По думите му би трябвало да се знае, че такова заболяване съществува, то би трябвало да се търси интензивно, да се лекува и наблюдава.

„ В Англия и в другите европейските страни, където има по 1-2 случая, някъде към всяко десето дете тежко кара положението и се е стигнало до няколко чернодробни трансплантации “, сподели проф. Кантарджиев.

Той означи, че децата, които са се разболели от хепатит, не са били имунизирани против ковид. Специалистът направи това конкретизиране, тъй като по думите му вървят клюки в обществените мрежи за аденовируса като извършител на инфекцията и тъй като във Англия – страната с най-вече случаи към този момент, е била употребена основно аденовирусната Коронавирус ваксина Vaxzevria на AstraZeneca.

Проф. Кантарджиев разкри и общата картина на инфекцията:

„ Болестта се развива в границите на дни. Тъй като медицината и родителите, заради необятното потребление на хепатитната ваксина, към този момент малко се приказва за хепатит при децата, по тази причина нашето общество е много с напрежение. Трябва да се наблюдават случаите. Трябва да се знае, че при една огромна част от децата се открива съществуване на аденовирус.

Това е една група вируси, които са публикувани в обществото със сезонен темперамент, нормално пролетно. Една част от тези вируси засягат очите, вършат доста мощно инфектиране на очите. Много мощно, неприятно, с доста болежка.

Има четири групи от този вирус, които предизвикват проблеми на храносмилателната система. Чрез секвениране е открито, че този аденовирус го има при повече от половината от случаите на хепатит при деца “.

Проф. Кантарджиев означи още, че догатките за появяването на заболяването са няколко.

„ През двете години на Коронавирус нямаше разпространяване на доста вируси, груповият имунитет е намалял, по тази причина е допустимо по-сложно протичане. Второто съмнение е децата да са били заболели първо от Коронавирус. Искам да преваря антиваксиръите, Децата не са имунизирани. Второ нещо, доста значимо. Тези деца не са кърмени от майки, които са имунизирани. Случаите са измежду деца до 6-7 годишна възраст, като най-голямата периодичност е до 3-годишна възраст “, уточни той.

Според него е доста значимо да се знае, че има лекуване.

„ Гама-глобулините имат лечебно деяние при тези случаи. И най-важното, защото този вирус е доста по-различен от ковид, тоалетните кърпички със алкохол към този момент не работят. Трябва да се употребяват кърпички с хлорхексидин. Много значимо е децата да си мият ръцете и да се употребяват кърпички с хлорхексидин “, акцентира проф. Кантарджиев.

Той спря вниманието си и на хипотезата, че децата се разболяват, тъй като не са били в контакт с аденовируси, а по този начин също и че не е изключено да има генетично влечение.

По думите му, към момента са малко случаите и много неща не се знаят, само че е несъмнено, че инфекцията се предава с предмети, повърхности, нечисти ръце.

Проф. Кантарджиев се спря и на нуждата от нараснало внимание и съответно държание при промяната на сезоните и топлото време, което настава. Той предложи да не се не помни, че храната, изключително тази, която съдържа скотски артикули, би трябвало наложително да се съхранява в ледник.

Специалистът посъветва хората да бъдат изключително внимателни при разходки навън и в междублоковите пространства, тъй като с пролетния сезон се появяват кърлежи, изключително в площи с висока, неокосена трева.

„ Проверявайте детето си след всяка разходка. При захапване от кърлеж еднократно се взима антибиотик, това не би трябвало да се пропуща “, изясни експертът.

Той бе безапелационен, че коронавирусът не си е отишъл. Според него дребният брой случаи се дължи на мощно занижения брой проучвания и дребното внимание, което се обръща на заболяването.

„ Вирулентността му отслабна фрапантно, минал е през по-голямата част от популацията, който е бил имунизиран с бустерна доза не го е усетил. Съветвам възрастните хора, които две години се пазиха, най-после на лятото да се имунизират “, сподели още проф. Кантарджиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР