Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при

...
Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при
Коментари Харесай

Има ли атипичен хепатит при децата? Говори Сербезова

Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при деца, заяви здравният министър Асена Сербезова в „ Лице в лице “.

„ Досега са регистрирани 169 случая в 12 страни членки на Европейски Съюз. Едва при 5 от дечицата се е наложила чернодробна трансплантация. Етиологията на болестта е към момента незнайна. Събират се елементи по самото лекуване и справяне със болестта. Министерство на здравеопазването разпрати през районните здравни инспекции писма до болничните лечебни заведения по какъв начин да действат, в случай че се натъкнат на подозрение за подобен хепатит, а точно би трябвало да изпратят проучването в Националния институт по заразни и паразитни заболявания. Превантивно е основана организация “, сподели Сербезова.  

„ Трябва ни цялостна идея за здравната грижа за децата “

„ Заварих едно, по този начин мога да го дефинира, тежко завещание във връзка с сагата с детската болница. Несъмнено ние би трябвало да имаме като страна а чиято здравна грижа и здравна грижа би трябвало да стартира от най-малките жители, т.е. децата, би трябвало да имаме интегрирана грижа за децата. Несъмнено постройката на детската болница е част от тази цялостна идея, само че не е единственото, което е належащо. Тоест ние следва да имаме една цялостна идея за развиване на детско и майчино опазване на здравето, консолидиране на потребностите на медицинските експерти “, съобщи здравният министър.

Що се отнася до градежа на детската болница, „ предлагам да оставим това в ръцете на експертите по геодезия, в ръцете на хората, които се занимават с това, тъй като точно това беше и една от главните аргументи да трансформират борда на капиталовата компания, тъй като точно част от проблемите бяха, проблеми на градоустройствения проект “, сподели здравният министър.

„ Ако процесът е от няколко стадия, ние започнахме, да кажем,  от средата. Затова ние направихме една работна група, с цел да може фактически да се заложат здрави основи “, уточни Сербезова.

По думите ѝ тя чака скоро отчет на работната група, която преглежда и други места за градежа на педиатрията, а освен предлагането за разполагането ѝ в болница „ Лозенец “.

Сербезова е безапелационна, че незавършената постройка не дава отговор на условията за детска болница и се е обсъждало нейното срутване, само че там може да възникне проблем за близките сгради.

„ За момента се разисква всевъзможни разновидности “, означи здравният министър.

„ Революционно нарастване на средствата за доболнична помощ “

„ Тези 604 милиона лв., които са допълнително (в анекса на рамковия договор), са едно революционно нарастване, тъй като за първи път има такова лекуване в извънболничната помощ и профилактика “, сподели Сербезова.

През последните 2 години свикнахме да приказваме най-вече за Коронавирус пандемията, страховете, обвързваните с нея, минусите на здравната система, които някак си по този начин изскочиха като остри камъни “, само че „ хроничните болести не са си отишли “, означи Сербезова.

„ Отделно от тези процеси, за които в този момент приказваме, българинът е най-болен, без значение че ние имаме свръххоспитализация, че имаме добра осигуреност с лекари от множеството специалности. Регионално те не са разпределени съгласно потребностите, само че като цяло сме добре обезпечени с множеството медицински специалности. Независимо от всичко това българинът живее със седем години по-малко средностатистически от европейския жител и боледува повече от него “, уточни Сербезова.

„ Затова разумно се насочихме към профилактиката на редица обществено значими болести и там нарастването е с над 30%. Включително профилактираме с тези пари при деца “, сподели Сербезова.

„ Сега ние сме обвързали тези визити при персоналните лекари с съответни медико-диагностични действия, също по този начин усилваме грижата за детско и майчино опазване на здравето, разнообразни типове профилактични прегледи за бременни “, сподели Сербезова.

„ Електронното опазване на здравето ще ускори контролът "

Чрез обвързването с определени медико-диагностични действия ще се ускори и контрола на пациентите, счита здравният министър.

„ Вече има електронна рецепта, употребяват се електронни посоки. Всичко ще се качва в система и това е друга форма на надзор. Ние взимаме всички решения въз основата на обективната действителност и на анализите. Безотговорно е да не се отсрочи въвеждането на електронната рецепта, до момента в който не се срещнем детайлно с всички импортирани оферти. Въпреки това въвеждането ѝ няма да се отсрочи с повече от 2-3 месеца “, увери тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР