Заседанието на правната комисия в Народното събрание, на което трябваше

...
Заседанието на правната комисия в Народното събрание, на което трябваше
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха гледането на закона за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата

Заседанието на правната комисия в Народното събрание, на което трябваше да се гласоподава на първо четене закриването на профилирания съд и профилираната прокуратура, пропадна заради отсъствието на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и някои от Българска социалистическа партия.

Председателят на комисията Андрей Николов не даде ход на съвещанието, откакто откри, че в залата участват единствено народните представители на „ Демократична България “, Има Такъв Народ и „ Изправи се! Ние идваме “ и не се събира нужния кворум. По сходен метод през вчерашния ден ГЕРБ и Движение за права и свободи в отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия сътвориха безпорядък към приемането на измененията в закона за НСО. “Коалицията “Гешев ” неодобрява промяната с процедурни хватки. Повтаря се обстановката от предишното национално заседание - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да бранят статуквото. Българска социалистическа партия на думи се обявяваха за закриването на профилираните съд и прокуратура, само че когато се стигна до каузи, това не проличава ”, разяснява зам-председателят на групата на “Демократична България ” и член на правната комисия Надежда Йорданова. 

На съвещанието през днешния ден беше пристигнал и основният прокурор Иван Гешев, само че той избяга при опита на народния представител Ивайло Мирчев да го попита по какъв начин върви следствието на обвиняванията на Васил Божков за дадени подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов посредством пиара Севделина Арнаудова. „ Кога ще разпитате Васил Божков за неговите изказвания за подкупи от 70 млн. лв. и по кое време ще разпитате Борисов ”, попита Мирчев, само че не получи отговор. Проектът за промени в Закона за правосъдната власт, с изключение на закриването на профилираните съд и прокуратура, включва и въпроси като двустепенното гласоподаване във Висш съдебен съвет за кариерното развиване на съдиите, в това число и при избора на на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Той също по този начин преглежда и ограничение на функционалностите на прокуратурата отвън наказателното произвеждане. Предвижда се претендентите за ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да са настоящи съдии като членове на пленумите на съответното съдилище минимум 5 години преди провеждането на процедурата по желание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР