Зърнопроизводството е структуроопределящ сектор за развитието на земеделието и има

...
Зърнопроизводството е структуроопределящ сектор за развитието на земеделието и има
Коментари Харесай

Търсим подкрепа от Германия заради вноса на украинска земеделска стока в страната ни

Зърнопроизводството е структуроопределящ бранш за развиването на земеделието и има значима социално-икономическа роля за България. Затова поддържаме деен контакт с производителите и на всеки интернационален конгрес подчертаваме върху тематиката с вноса от Украйна, на който е подложен секторът у нас. Това сподели заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с Мориц Зайлер, началник на икономическия отдел към посолството на Федерална република Германия в България. Той показа българската позиция по тематиката, както и настояванията на българските производители, и добави, че в границите на предходната година импортираното количество маслодаен слънчоглед в България е повече от 20 пъти по отношение на миналата. " Това е сериозен напън върху производството на зърнени култури и големите количества, които влизат в страната се отразяват отрицателно върху българското произвеждане “,  сподели още заместник-министърът. Георги Събев разяснява, че сега се работи върху ограничения, които да отбраните българските земеделци.

" С сътрудници от други страни членки на Европейския съюз (ЕС) обмисляме да бъде въведена гаранция за проследяемост на продуктите и суровините. По този метод ясно ще се види дали те единствено минават по основаните така наречен коридори на взаимност или остават на вътрешния пазар " даде за образец една от ограниченията заместник-министърът.

Той срещна Мориц Зайлер и с потребността от създаване в най-кратки периоди както на спомагателни складови пространства за предпазване на суровините, по този начин и от обезпечаването на коридори, обслужващи и други типове превоз като да вземем за пример железопътния.

Георги Събев осведоми още, че 56 млн. евро са били заделени от спешния запас за земеделие на Европейски Съюз, от които 16,75 млн. евро са  предопределени за страната ни. Той посочи, че има подготвеност Европейската комисия да отпусне нови 75 млн. евро за пострадалите страни, сред които е и България.  От своя страна, Мориц Зайлер съобщи, че Федерална република Германия ще поддържа тази деяние.

Заместник-министърът акцентира, че България е солидарна с Украйна, само че това не би трябвало да заплашва работата на българските производители. Той изясни още, че у нас съществува проблем и с украинския импорт на орехи и мед. " През последните години посредством финансиране от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони бяха подкрепени планове за възобновяване и създаване на орехови масиви. Предостави се и помощ за пчеларите, само че с влизането в действие на Споразумението за свободна търговия се получи голям напън върху тях ", акцентира Събев.

По време на срещата бяха разисквани и ограниченията, които страната ни е подхванала по отношение на нарасналите цени на питателните артикули. Заместник-министърът уточни, че подхванатите ограничения досега от държавното управление са ориентирани в три направления – повишен надзор, законодателни промени и основаването на уебсайт за цените на главните хранителни артикули, посредством който може да бъде проследена и оценена цялата информация на едно място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР