Зърнопроизводителите в България заплашват с протести заради това, че безконтролно

...
Зърнопроизводителите в България заплашват с протести заради това, че безконтролно
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите се оплакаха, че украинското жито им подбива цените

Зърнопроизводителите в България заплашват с митинги поради това, че " безотговорно " се внася по-евтино жито от Украйна, което заплашва плануваните от тях високи цени за реколтата.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова се оплаква пред bTV, че в България има " голям проблем " поради " вноса на украинско зърно под всякаква форма ".

" Липсата на цена поради евтиния импорт унищожи пазара на локалната продукция ", споделя тя.

Друга представителка на бизнеса със зърнопроизводството декларира, че сега няма търговия на пазара на българското произвеждане поради огромно количество украинско зърно, импортирано в страната.

" Ако не продадем продукция, няма да успеем да се издължим, да извърши заплащания, които предстоят в края на август, при започване на август пък камо ли да приказваме за идната година като запасяване с торове, препарати ", декларира тя.

Същите недоволства се появяват и в публикация в " Дневник ", отдадена на недоволството на зърнопроизводителите. Най-голямата им рецензия е, че разноските им за добива се усилват поради повишаването на суровините, до момента в който цените на вътрешния пазар ще спадат.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов даже внушава, че украинското зърно можело да идва " от нечисти региони " или да е създадено със неразрешени в Европейски Съюз препарати.

Още преди няколко дни министърът на земеделието Иван Иванов съобщи, че Европейска комисия счита да освободи от мито и фитосанитарен надзор украинското зърно, с цел да може да се внася в Европа.

В. " Сега " цитира проф. Борис Янков от пловдивския Аграрен университет, който отхвърля обвиняванията против " нечистата " годишна продукция в Украйна. Той показва, че Украйна е измежду страните, които създават най-качествената пшеница в Черноморския район наред с България, Румъния и Русия, както и че страната е водач в света по експорт на артикули като слънчогледово семе.

Същите наблюдения споделя и доцент Соня Донева от Добруджанския аграрни институт в гр. Генерал Тошево, която споделя пред в. " Сега ", че са правени лабораторни проучвания, които демонстрират " високо наличие на недопечен протеин, глутен, седиментационно число, хектолитър и образуват самун с огромен размер и чудесно качество на средата " при украинските и съветските сортове.

Дори цените на вноса да не дават отговор на упованията за високи цени на производителите, евтиното жито и слънчоглед в действителност ще успокоят цените за потребителите, които в последните месеци се усилиха доста съществено.

Зърнопроизводството в България е един от най-мощно субсидираните от Европейски Съюз браншове в земеделието в страната, като голямата част от помощите се концентрират в няколко компании, които имат огромни стопанства. Само за последните пет години огромните производители са получавали по няколко десетки милиона лв. за поддръжка на активността си.

През 2021 година Държавна фирма " Земеделие " беше да разгласява данни за най-големите получатели на безплатни средства от европейските аграрни фондове за интервала от 2007 година нататък. От справката се видя, че отпред стоят серия от еднолични търговци или акционерни сдружения, свързани със зърнопроизводството - помощите за някои от тях възлизат на към 29-33 милиона лв. единствено за последните пет години.

Още преди 10 години Бойко Борисов се възмущаваше, че " колите на някои зърнопроизводители стартират от " Бентли ", а други не слизат по-долу от S-класа и Audi 8 ", до момента в който в това време се проведоха митинги за пари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР