Президентът Румен Радев да наложи вето върху последните промени в

...
Президентът Румен Радев да наложи вето върху последните промени в
Коментари Харесай

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху последните промени в Закона за хазарта, с които с изключение на възбрана за рекламата на хазартните игри беше признат и. Такова е настояването на Сдружението за съвременна търговия, което сплотява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни артикули в страната.

Новата регулация планува да бъде продължен до края на 2024 година срокът за нулева Данък добавена стойност ставка за хляба и брашното, а по едно и също време с това да се вкара таван от 15% върху надценката на продажната цена на три типа самун - бял, стандартизиран и " Добруджа ". Промяната беше наложена изненадващо в последния работен ден на 49-ото Народно заседание по предложение на зам.-председателя на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Според сдружението тази смяна ще " докара до деформиране на конкуренцията, от което ще пострада крайният консуматор ".

„ Поправките в ЗДДС бяха признати в границите на няколко часа, без претекстове, без стопански разбор и предварителна оценка на въздействието, както и без публично разискване със заинтригуваните страни и с способените държавни органи. Това е в цялостно несъгласие с правилата на правовата страна и съставлява безспорен произвол от страна на законодателната власт ", се споделя в тяхната позицията.

Представителите на Сдружението за съвременна търговия показват, че всяка интервенция на страната в определянето на оптималната надценка за търговците може да повлияе отрицателно и да ограничи свободната стопанска система. Те приканват президента да наложи несъгласие на признатите промени.

Малко по-рано денем президентът сподели пред публицисти, че към момента не е решил дали ще подпише декрет за обявяване на измененията в Закона за
хазарта. Той чака да вземе това решение скоро, откакто получи отчет от своите специалисти.

Промените в частта с хазартните игри плануват възбрана на тяхната реклама по малките екрани, радиостанции, вестници и онлайн медии, както и вкарването на ограничавания за местата, в които може да се разкриват игрални зали и
казина, или да се одобряват залози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР