Река Делейнска във Видинско наводни село Делейна, след като излезе

...
Река Делейнска във Видинско наводни село Делейна, след като излезе
Коментари Харесай

След бурята в Плевен и Видин: Блокирани хора в коли, паднали дървета и наводнени домове

Река Делейнска във Видинско наводни село Делейна, откакто излезе от корито си. Във вода с равнище над един метър плувнаха приземни етажи и дворове на къщи.

Речното равнище се е покачило внезапно още през нощта, а придошлите води са залели най-малко 10 къщи, оповестява. Няма потърпевши хора, само че има удавени домашни животни и птици от персоналните стопанства.

Щетите са главно в градините и в приземните етажи. Като причина за наводнението проливните дъждове, които се изляха над страната в сряда.

Към момента равнището на реката към този момент е спаднало в естествени граници, а в село Делейна комисия от общинската работа по обществено подкрепяне в Брегово, заяви кметът на общината Илия Бърсанов. 

" Само към десетина къщи са наводнени. Няма потърпевши хора, единствено имуществени вреди. Социалните вършат списък на вредите. Пожарната отводняват наводнените жилища. ", сподели кметът пред.



Хората от селото не помнят реката да е била толкоз пълноводна.

" От два часа през нощта... Три метра е била... Тук събори всичко, лятното заведение, където беше, е съборено... Аз съм на 78 години, такава вода не е имало... Това всичко е от дъжда. ", описаха поданици на селото.

Още при започване на бедствието хората са се преместили на горните етажи в къщите и това ги е избавило от трагични произшествия. Три екипа на видинската пожарна работа са съдействали за спиране на електричеството и пренасяне на движимости от наводнените елементи на парцелите, добавя Българска национална телевизия. И сега продължава отводняването на изби и дворове. Социалната мрежа изобилства от фотоси на наводнени улици и в самия Видин. 

Снимка: Facebook, група Забелязано във Видин, Weather Bulgaria

Плевен  остана на няколко места безусловно без улици след мощната стихия. Отнесена е пътна настилка, а  коли са затънали в кал. Пороят нанесе големи вреди на инфраструктурата, като заличи пътните настилки на някои булеварди. 

Има затворени пътища. Заради изровения асфалт е спряно придвижването на няколко тролейбусни линии и се наложи въвеждането на обходни направления.

Спасители не спираха да оказват помощ на фамилии да излязат от колите си, блокирани от водата. Паднали дървета, мазилки и други предмети се носеха по необичайния маршрут на водата с часове. Наводнени са мазета и приземни етажи.

" В селата няма проблем, имаме единствено в село Ясен на републиканския път паднало дърво, то е отстранено с бързата интервенция на комисар Станислав Атанасов - шеф на РДПБЗН, Плевен. Относно електропреносната мрежа, имаше спиране на няколко места. Изпратихме екипи, които отстраниха навреме. Да благодаря и на шефа на ВиК за намесата по изпомпване на избрани наводнени приземни етажи ", сподели пред  областният шеф Николай Абрашев. 

Междувременно стартира описването на вредите и разчистването.



Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология предвиждат, че преваляванията в цялата страна ще спрат последователно през нощта от север-североизток и на следващия ден няма да вали.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР