Заради съвпадането на 25 и 26 декември с почивните събота

...
Заради съвпадането на 25 и 26 декември с почивните събота
Коментари Харесай

Работа по Коледа и Нова година - ето как ще се плаща през 2021 г.

Заради съвпадането на 25 и 26 декември с почивните събота и неделя и 1 януари 2022 година със събота идните коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече, напомнят от Главната ревизия по труда.

Следва да се има поради обаче, че най-малко двойно заплащане се поставя единствено за работата през дните на публични празници ( 24, 25 и 26 декември и 1 януари ), а в случай че трудът в тези дни е и ексклузивен, надницата е четворна.

За работата на така наречен неприсъствени дни ( 27 и 28 декември и 3 януари ), с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо заплащане само в случай че трудът е ексклузивен, като нарастването е със 75%.

За работещите по трудов контракт на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или задочен ден постоянно е ексклузивен труд.

Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят би трябвало да разпореди работата с нарочна заповед за ексклузивен труд, издадена най-малко 24 часа по-рано, с която служащият да е осведомен против автограф.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е ексклузивен и не се заплаща с нарастване.

В този случай служащите имат право на по-висока отплата единствено за работата си през дните на формален празник, която би трябвало да е най-малко двойна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР