Заради продължаващите турски сондажи за газ край бреговете на Кипър

...
Заради продължаващите турски сондажи за газ край бреговете на Кипър
Коментари Харесай

Турция няма да приема обратно бежанци от Европа

Заради продължаващите турски сондажи за газ край крайбрежията на Кипър Европейски Съюз разгласи наказания против Анкара, в това число орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове. Мевлют Чавушоглу дефинира като “безполезни” тези ограничения на Европейски Съюз.

Турция прекъсва съглашението за реадмисия, подписано с Европейския съюз през 2016 година, съобщи EurActiv. Решението идва в отговор на наложените от Европейски Съюз наказания на Анкара поради турските сондажи за газ край крайбрежията на Кипър, както и поради това, че Брюксел още не е въвел безвизов режим за турски жители. Новината заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в изявление за телевизия TGRT.

Според съглашението, което е в действие от април 2016 година, Турция се задължава да приема сирийски бежанци, идващи на гръцките острови, в подмяна на 6 милиарда евро и ускорение на договарянията за унищожаване на визите за турски жители. “Споразумението за реадмисия и анулацията на визите трябваше да влязат в действие по едно и също време. Затова ние прекратихме използването на съглашението за реадмисия”, съобщи Чавушоглу.

По силата на съглашението мигрантите, идващи на гръцките острови, биват връщани в Турция. След подписването на контракта броят на мигрантите, идващи на гръцките острови, понижа фрапантно – от 150 000 души на месец през лятото на 2015 година и 50 000 при започване на 2016 година, той спадна до приблизително 3000 души на месец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР