Заради недостига на неонатолози по болниците из цялата страна може

...
Заради недостига на неонатолози по болниците из цялата страна може
Коментари Харесай

Заради недостига на неонатолози може да се стигне до затваряне на отделения

Заради дефицита на неонатолози по лечебните заведения из цялата страна може да се стигне до затваряне на отделения. Такъв е и казусът с Акушеро-гинекологичното поделение в Ямболската болница, което е останало без неоналотолози.

От фондация "Нашите недоносени деца " приканиха за незабавни ограничения от страна на институциите поради голям брой благотворителни акции през последните години, свързани с набирането на средства за закупуване на инсталация на отделенията по неонатология.

„ В обществото се затвърди мнението, че главен проблем при грижата за прибързано родените и болно новородени у нас е неналичието на кувьози “, само че същина липсват лекари, се споделя в писмо, изпратено от фондацията.

„ Работа на страната е да работи интензивно и да сътвори съответни политики, посредством които да генерира повече експерти, както и да резервира тези, които към този момент са тук, само че по някаква причина - заради неприятно възнаграждение или заради неприятни условия на труд, просто вземат решение да изоставен България или да потърсят по-добро място за развиване “, изясни в изявление за БНР Надя Дренска от фондация "Нашите недоносени деца ", както и изясни, че случилото се в Ямбол не е изолиран случай. В своето писмо от фондацията упорстват и за правенето на Национален проект за задържане на здравните експерти.

„ Наблюдаваме дефицит във всички здравни заведения в страната както на неонатолози, по този начин и на медицински сестри и акушерки, които са и главният дирек на неонатологичната грижа “, добави в коментар по тематиката в ефира на "Хоризонт " доктор Ралица Георгиева - народен съветник по неонатология.

„ Неонатолозите в по-голямата част на страната са в пенсионна и предпенсионна възраст, само че това е единствено краткотрайно и за краткосрочни вероятности взема решение казуса. Като цяло считам, че казусът с дефицита на медицински сестри в неонатологията ще се задълбочава още повече в идващите години и евентуално ще имаме закрити неонатологични отделения “, добави д—р Георгиева, както и посочи, че с времето се е трансформирало доста снабдяването с здравна инсталация, само че просто "хора няма ".

„ От една страна една огромна част от завършващите сътрудници отпътуват за чужбина, с цел да работят в по-добри условия, а от друга - и за специализация, и за по-добро възнаграждение на техния труд “, добави консултантът, която е на мнение, че при нарастване на заплащането на този вид медицински грижи, наклонността може да се обърне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР