Заради намаляване на колективния имунитет сега се наблюдава ръст и

...
Заради намаляване на колективния имунитет сега се наблюдава ръст и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Топлото време забавя разпространението на грипния вирус

„ Заради понижаване на груповия имунитет в този момент се следи растеж и на другите респираторни инфекции, с изключение на на ковид, а ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати, са ни добре познати, носенето на маски е една от тях “. Това сподели пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и консултант по здравните въпроси на Столична община.

Той бе безапелационен, че епидемиологичното разпространяване на грипа се забавя с помощта на топлото време.

„ Обикновено предходните години първите случаи са през ноември. Сега следим закъснение, което е удобно. Със самолетните полети от Скандинавието и Англия ще го донесат до края на месеца “, предвижда той.

По думите му грип А и грип B се редуват на талази в другите години. Той изясни, че съгласно проучванията, на 5 години вълната е от грип B, останалите 4 години вълната е от грип А.

$Предполагам тази година ще сме с грип А, такива са прогнозите “, добави той.

Проф. Кантарджиев засегна и тематиката за появилите случаи на пневмонии в Китай.

„ На 13 ноември са първите известия за случаи на пневмонии в Северен Китай, породени от ковид, респираторно синцитиален вирус и Микоплазма пнеумоние. На 21 ноември бяха първите известия за групи болни деца, на 22-ри СЗО насочи запитване до Китай за обстановката.

Най-вероятно не става дума за нов вирус, който предизвиква инфекции, тъй като има един забавен епидемиологичен факт – боледуват деца. Щом не боледуват възрастни, това значи, че те са били в контакт с този вирус и имат имунитет “, разяснява експертът.

Той допусна, че става дума за събиране на вируси и понижен имунитет на засегнатите деца след 3-годишно носене на маски и изолираност.

Специалистът разяснява и основаното напрежение към въвеждането на е-рецепти за антибиотици.

„ Нещата трябваше да бъдат апробирани авансово. Това е административно безумие на хора, в никакъв случай неизписвали в живота си антибиотици. Тези, които вкараха система, която не работи. Трябваше да стане елементарно, тъй че всички да желаеме да изписваме електронно. Къса се връзката сред лекари и фармацевти, а пациентът е подложен „ в небрано лозе “, заключи проф. Кнатарджиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР