СподелиНа свое извънредно заседание парламентът утре ще разгледа на второ

...
СподелиНа свое извънредно заседание парламентът утре ще разгледа на второ
Коментари Харесай

Скоростно и преди изборите парламентът променя правилата за хазарта. Кой има интерес от това?

Сподели
На свое изключително съвещание Народното събрание на следващия ден ще прегледа на второ четене измененията в Закона за хазарта, които бяха импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи и признати скоростно предходната седмица.

Предстои измененията да бъдат гласувани на второ четене във вторник. Сред тях влиза възбрана на рекламата на
хазарт във всички медии, в това число и в интернет.

Срещу измененията възразиха най-много огромни медии, които разчитат на доходи от реклама. В същото време следва Европейски състезание по футбол, където малките екрани и спортни уеб сайтове към този момент са сключили контракти за реклама.

Любопитното в тази ситуация е, че в началото сходни промени бяха импортирани от „ Възраждане “, като бяха отхвърлени от пленарната зала.

Подобна концепция имаше и през 2018 година, когато държавното управление на ГЕРБ беше подкрепено от групата на „ Обединени патриоти “. Тогава последните желаеха с промени в Закона за
хазарта възбраната на хазартни игри, само че сътрудниците им от ГЕРБ отхвърлиха сходно искане.

Сега самодейността обаче самодейността за възбрана на рекламата на
хазарт е поета от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Именно представители на тези две партии бяха посочени от хазартния необут Васил Божков като лица, на които е трябвало да заплаща рекет, с цел да не бъде закачан бизнеса му.
Какви ще бъдат резултатите от тези промени и кого обслужват те?
Един от резултатите е, че парите от реклама на
хазарт ще се влеят в голям брой уеб сайтове с неразбираема благосъстоятелност. Причината е в това, че все още лицензираните хазартни оператори, популяризират в медии, които са публично регистрирани в Министерството на културата.

„ Предложената възбрана не е просто в интернет, а в легалната част на интернет. Т. нар.
хазартни оператори, които ще бъдат наранени, те са легализирани. Те имат лиценз от страната. Медиите, които излъчват техни реклами, публично са регистрирани в Министерството на културата и в листата, от който излиза наяве кои са техните притежатели, къде са адресите им, регистрирани ли са данъчно. В този лист са дребен брой, а има доста медии в интернет, които не са регистрирани на никое място, а са цялостни с реклами “, изясни в изявление за bTV Станимир Въгленов, шеф „ Онлайн планове “ на групата на „ 24 часа “ и член на УС на Организацията за интерактивна реклама IAB.

По думите му обаче обществените мрежи не са регистрирани в Министерството на културата и не заплащат налози у нас.

„ Те не се водят медии и този закон няма да ги засегне. Те ще излъчват каквото си желаят. Друг е въпросът за медиите, които не са регистрирани на никое място, никой не знае кой е техният притежател, само че имат огромна публика. Част от тях са регистрирани в Русия.

Говоря за псевдоновинарските уеб сайтове, които крадат наличие от огромните медии и го преобразуват. Пускат каквото си желаят, което съставлява максимален интерес съгласно тях. Пускат платени материали, неизвестно от кого. Пускат и доста реклама “, посочи Станимир Въгленов.

Според него парите от хазартния бизнес ще се насочат към „ тъмния и незаконен бранш “.

„ Всички желаеме да се понижи хазартната взаимозависимост, само че няма да се получи по този метод, просто тъй като рекламата ще се пренасочи към медии, където няма да има отговорност към хазартната взаимозависимост. В легалните медии, редом с реклама на
хазартен оператор и информация за неговите игри, вървят и предизвестия, че в случай че не се внимава, може да се пострада. Това няма да го има в тъмния бранш “, разяснява представителя на IAB България.
„ Мярката е много странна и наподобява като напън върху тези, които могат да бъдат наранени “
„ Ще се спре още една опция към медиите за легални рекламни доходи. Това е легална част от бизнеса. Легални оператори популяризират в легални бизнеси, които са проследими и заплащат налози. Странно е, тъй като нееднократно е обсъждано приемането на такива промени. Преди няколко месеца имаше вносители от друга партия. Тогава беше отритнат импортираният законопроект, а в този момент преди изборите стана доста значим. Включително изключително се събират народните представители. Мярката е много странна и наподобява като напън върху тези, които могат да бъдат наранени, тъй като голямата част от уеб страниците в интернет няма да бъдат наранени. Те не са легални. Ще бъдат наранени тези, които са на ярко и заплащат налози “, сподели още Въгленов.

„ Преди избори задачите са ясни и не са приятни. Най-общо казано – това е напън. Нашата група ще внесе възраженията си по тези промени и ще кажем ясно позицията си. Моето персонално мнение е, че с цел да се спре една нелепост постоянно има време. Преди няколко месеца всички отхвърлиха сходен закон, а в този момент го поддържат. Ние поддържаме поправяне и вкарване на рекламния бизнес в избрани рамки. Тук оферират 100% възбрана на реклама в медии, само че по пътищата на всички места ще се вижда тази реклама. Разрешава се в спортните зали. Извинявайте, само че аз имам 10-годишен наследник, който върви на баскетбол и карате – по какъв начин ще приема това нещо да върви в залата и да бъде облъчван от тази реклама. Това е недомислен закон “, акцентира Станимир Въгленов.

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори оповестиха, че толкоз основни промени не би трябвало да се вършат директно преди предизборната акция и в последните работни дни на Народното събрание.
Настояваме за разговор и съгласуваност при приемането на текстове, които имат доста въздействие върху медиите, цялата промишленост, както и спорта. Призоваваме народните представители за образуване на незабавна полемика с представители на хазартната промишленост и медии ”, разясняват от АБРО.
Браншът предлага и съответни разновидности за регулация, като да вземем за пример излъчването на телевизионна реклама да бъде в избран часови пояс. От Асоциацията допълват, че:

„ рекламата е главен доход за медиите и значим информационен канал към феновете.

Затова към ограничението ѝ следва да се подхожда доста деликатно и отговорно, а възможната възбрана ще докара до разпространяване на сивия бранш. За съпоставяне, в Италия след възбраната залозите на черния пазар се правят оценка на 25 милиарда евро годишно ”.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР