Заради големия скок на цената на тока на борсата у

...
Заради големия скок на цената на тока на борсата у
Коментари Харесай

Енергийното министерство предлага отделна платформа за търговия с ток за едрия бизнес

Заради огромния скок на цената на тока на борсата у нас енергийното министерство предлага огромните предприятия, които употребяват доста ток, да купуват електрическа енергия от обособена платформа на борсата.

Това разгласи енергийният министър Теменужка Петкова. 

Тя е провела диалози с Европейската комисия по въпроса и също така е поискала Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране да ревизират дали има операции на свободния пазар
на ток у нас.

Според нея в случай че бизнесът търгува на обособена платформа за електрическа енергия, ще бъде избегнато деформиране на цените. 

Петкова изясни, че предприятията ще би трябвало да дават отговор на избрани критерии, с цел да могат да си купуват своята електрическа сила от тази платформа, като уточни, че подобен образец има към този момент във Франция и Румъния.

Ако се реши да има обособена платформа за бизнеса, тя ще е краткотрайна - до цялостната либерализация на пазара, акцентира Петкова. 

Според нея високите борсови цени на тока идват от това, че пазарът ни не е обвързван с районните. В този случай в случай че се реализиран по-ниски цени, това би се отразило и на цените у нас.

Шефът на " Националната електрическа компания " Петър Илиев пък разяснява, че съгласно него казусът идва от въведената такса от 5 % върху изтъргуваното количество, която остава напълно за сметка на бизнеса. По думите му проблем има и с износа на електрическа енергия, който е над търсените от борсата количества.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР