Заради Бойко Борисов бяха създадени свръхочаквания за ресора, който България

...
Заради Бойко Борисов бяха създадени свръхочаквания за ресора, който България
Коментари Харесай

Петър Витанов: Заради Борисов бяха създадени свръхочаквания за ресора ни в ЕК

Заради Бойко Борисов бяха основани свръхочаквания за ресора, който България ще получи в Европейската комисия. Това разяснява пред Българска национална телевизия евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов.
Той напомни, че поради премиера, който отхвърли позицията на Върховен комисар по външна политика и сигурност и останахме с усещане, че нещо огромно се готви за България. По думите му, ресорът е важен, тъй като в него са стратегии като " Еразъм+ ", " Хоризонт 2020 " и неговото продължение " Хоризонт Европа ".
В съпоставяне с други, нашият сектор наподобява явен, само че не би трябвало да мерим всичко в пари както прави Борисов, счита още Витанов. Той посочи, че в новата Европейска комисия има повече леви представители, което е нещо позитивно. Чрез социалистите и социалдемократите в Комисията Европейски Съюз ще се приближи до действителните проблеми на хората и ще се работи за тяхното решение, добави Петър Витанов.
Социалистът посочи, че е дал своя вот против избора на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия, само че добави, че регистрира като позитивно, че тя се стреми да откри баланс в комисията, в това число и географски. В новата Европейска комисия има и искрено неразбираеми ресори като " Равенство " или " Демография и народна власт ", други пък се дублират. Надявам се във времето те да се изчистят и уточнят, сподели още Витанов.
Иво Христов също разяснява новия сектор на България в Европейска комисия. По думите му той няма нищо общо със декларираното от Бойко Борисов.
Очевидно имаме деградиране на България в йерархията на ресорите. Трябва ли да напомням, че беше време, в което имахме заместник-председател на Европейската комисия с главен сектор – " Бюджет и човешки запаси ". Това време отмина. След това пристигна времето, в което госпожа Габриел имаше цифровия сектор. И това време отмина, безапелационен бе евродепутатът.
Според Христов ресорът няма нищо общо с това, което министър председателят съобщи. Ние живеем в информативен резерват към нас. Една гора микрофони преследва господин Борисов, той хвърля разнообразни тези, които по-късно се разискват напълно съществено. И най-после се оказва, че нямат нищо общо с истината, счита евродепутатът.
По думите му ресорът на Мария Габриел събира няколко разнообразни портфолиа, които са инсталирани малко изкуствено, защото да се приказва за юноша и нововъведения е малко условно - нововъведенията не са приоритет единствено на младежта. Разбира се, болшинството се пробва да блъфира публичното мнение, като споделя: " Имаме доста пари ", защото на Балканите е доста значимо какъв брой огромна е баницата. Но тези пари се разпределят по избрани правила, посочи Христов.
Както знаем, 95% от парите за просвета и нововъведения отиват в Западна Европа. Как чакаме България да притегли вложения по тази линия, в случай че е належащо съфинансиране, а знаете - българската просвета не получава нищо. Учените от Българска академия на науките през последните години стачкуваха няколко пъти и не бяха чути. Тъй че от този сектор нищо няма да стигне до България, само че да пожелаем триумф на госпожа Габриел, заключи Иво Христов.
Що се отнася до младежта - иронично е, че ресорът отива в български ръце - знаете, че сме най-застаряващата нация освен в Европа, само че и в международен мащаб. За да задържим младежите в България, би трябвало да им създадем условия. Те не виждат бъдеще и емигрират, акцентира още представителят в Европейския парламент.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР