Заповедта на екоминистъра е скандална, категорични са морските вълциЕдна шепа

...
Заповедта на екоминистъра е скандална, категорични са морските вълциЕдна шепа
Коментари Харесай

Рибари от Ченгене скеле на бунт заради „Корал“

Заповедта на екоминистъра е скандална, безапелационни са морските вълци
Една шепа хора си присвояват правото да имат частна акватория, гневят се локалните

Псевдоеколози се вършат на стопани

В последните дни от своето ръководство вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов безусловно подари плаж “Корал” на Кирил Петков и неговата компания. Сандов разгласи във Facebook заповедта си за нова предпазена околност - Залив Корал, само че по този начин лишава риболовците от занаят, защото им не разрешава достъп до водите на залива, а за сметка на това доближените до премиера в оставка се снабдяват със личен плаж.

“Чухме какво се гласи да прави министърът в оставка. Възмутени сме от желанието за такава заповед! Има ли я, няма ли я- очевидно никой не знае, само че самото желание е скандално. Следващият стадий е да забранят да живеем и да дишаме, тъй като отделяме въглероден двуокис”, обявиха пред “Труд” риболовците от селището Ченгене скеле край Бургас и предизвестиха, че няма да се спрат и пред митинги.

Морските вълци разясниха, че една шепа хора си присвояват правото да имат частен къмпинг и частна акватория.
“Искаме изгонването на тези хора, които се вършат на стопани на къмпинга и на морето. Това е скандално”, сподели кметът на Ченгене скеле Димитър Янчев.

Що се отнася до желанието на псевдоеколозите с такава заповед сякаш да се опазва тюленът- духовник, риболовците са безапелационни, че той не се е мяркал от близо 50 години в заливите.

“От 50- 60 години този тюлен тук не съществува. Това е толкоз смешно-ще доставят от някъде тюлени- монаси, да ги развъждат ли? Смях в залата”, смеят се морските вълци.



Местните риболовци дефинират заповедта на министър Борислав Сандов за лобистка и в интерес на доближените на Кирил Петков.

Официалните данни сочат, че тюленът духовник за последно е забелязан преди 47 години в Созопол. Предишното месторазпространение на този тюлен се е простирало по продължение на крайбрежията на Средиземно и Черно море, във вътрешността в Атлантическия океан, на юг до Кабо Верде (където към този момент е изчезнал) и на запад до Азорските острови, където също към този момент няма непрекъсната популация. В Черно море изчезва в началото от бреговете на Украйна, Русия и Грузия, по-късно - от това на Румъния и Турция. За финален път при Созопол е следен през 1975- та година, а при Калиакра - през 1979- та.

По българското крайбрежие максимален брой тюлени- 25 едновременно са били следени при Созопол при започване на 60-те години. При Маслен нос има едно наблюдаване от 1991- ва година.
Национална Асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) в позиция: Премиерът в оставка Кирил Петков желае и морето
Псевдоеколози се вършат на стопани



Борислав Сандов позволява в новата предпазена зона практикуването на сърф и кайт, а локалните настояват, че с това си деяние министърът в оставка задоволява мераците на Кирил Петков и татко му, да карат сърф и кайт в морето пред плажа Корал, необезпокоявани от никого.

Министърът в оставка Борислав Сандов най-арогантно се изсмя на риболовците. Човекът от Мадан, живеещ в София, стартира да изяснява по медиите на морските хора, които с генерации са раждани на морето, че заливът Корал е “детската ясла на рибите”. Сандов манипулира и заблуждава. Кой риболовец лови дребни рибки, на кой пазар ги продава, кой ги купува и кой българин е виждал в заведенията за хранене дребни рибки с изключение на цацата? Това попитаха от Национална Асоциация Българско Черноморие, след скандалната вест, че се готви заповед, която да забрани придвижването в морето Корал на рибарските лодки през избрани месеци на годината.

“НАБЧ е осведомена с казуса на плажа зад залив “Корал” още когато Кирил Петков като лидер на диво къмпингуващите на този плаж. С помощта на Реформаторския блок тогава, с “икономически доклад” пробута тезата, че с цел да се изплати концесията на този плаж, то трябвало да има най-малко 30 ресторанта на линията. Тогава от Реформаторския блок с политически напън лишиха концесията на одеве спечелилия концесионер и по този начин плажът дефакто бе даден на диво къмпингуващи които паркират върху дюните, поставят палатки”, показаха от Асоциацията.

“Премиерът в оставка Кирил Петков желае и морето. Завземането на територията продължава. Чрез назначения от него министър в оставка Борислав Сандов в действителност се завзема морето, с цел да могат татко и наследник Петкови, необезпокоявани да карат кайтове. Това в действителност е окупиране на плажа”, съобщи секретарят на НАБЧ Тодор Георгиев пред “Труд”.

От НАБЧ са безапелационни, че не имат вяра на фейсбук, а на документи. Тиражираната вест, че имало издадена заповед, не е годна за Асоциацията до момента в който няма оповестена заповед, която НАБЧ ще апелира.

“Всеки може да внесе искане за оповестяване на дадена територия за предпазена. Трябва обаче явно да има крепък политически тил и ползи. Питаме Сандов: Защо не се съобрази с решението на комисията в Регионална инспекция за опазване на околната среда и отстрани възбраните, които тя прие- за всевъзможен тип плавателни средства - сърфове, кайтове и канута и други Дефакто остави позволение за придвижване единствено на канута и сърфове- най- към този момент тези на приятелите му - семейство Петкови. Въпреки че плашат птиците и те не могат да се хранят”, питат още от НАБЧ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР