Заповедта е зловеща и сее паника и объркване. Израелската армия каза

...
Заповедта е зловеща и сее паника и объркване.
Израелската армия каза
Коментари Харесай

„Ще дойдем от земята“: целите на Израел при сухопътна инвазия в Газа

Заповедта е злокобна и сее суматоха и комплициране.

Израелската войска сподели на повече от един милион души, живеещи в северната част на Ивицата Газа, да се изтеглят, да се реалокират на юг в обсадения анклав, до момента в който боевете сред тях и Хамас не престават.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Снимки: Хиляди се събират по целия свят против израелските удари против Газа „ Ние отхвърляме насилственото изселване “ в Газа: Абас споделя на Блинкен в Йордания „ Налягането пораства “: Как почитателите на крикет в Индия и Пакистан виждат съперничеството си Заповедта на Израел за евакуация за „ смъртна присъда “ на пациенти в Газа, споделя СЗО завършек на списъка

Хамас отхвърли заповедта, като сподели на палестинците, че това е израелска тактичност на психическа война и че всички би трябвало да останат на място.

Израелски бомби валят върху линията Газа от събота, когато паравоенната част на палестинската формация Хамас предприе изненадваща офанзива против Израел.

До сряда израелските сухопътни сили се придвижваха към границата с Газа, натрупвайки техника и сили, с цел да приготвят борда за наземна атака против бедния анклав.

„ Започнахме офанзивата от въздуха. По-късно ще дойдем и от земята “, сподели министърът на защитата Йоав Галант на израелските войски тази седмица покрай Газа.

Израел също извика 350 000 резервисти, които, когато всички се явят на работа, ще утроят размера на бойните сили на Израел.

Докато натрупването се прави, поражда въпросът – какво се надява Израел да завоюва от наземна инвазия?


„ Промяна на уравнението “

Многостранната офанзива на бригадите Касам изненада израелците, което не се е случвало от октомврийската война през 1973 година преди 50 години.

„ Целта на Израел за наземна инвазия е да унищожи инфраструктурата на Хамас и изцяло да отстрани [нейните] военни качества, с цел да [винаги] изстреля всичко, което видяхме в събота, ” Йоси Мекелберг, специалист по Израел в мозъчния концерн Chatham House, сподели Ал Джазира.

Но насочването към военния потенциал на Хамас няма да е задоволително за Израел, който би желал да унищожи способността на Хамас да ръководи Газа в миналото още веднъж, съгласно Нимрод Горен, старши помощник по въпросите на Израел в Института за Близкия изток.

Израел ще се стреми да „ промени уравнението и да промени динамичността по метод, по който Хамас да не бъде още веднъж в положение да ръководи “, сподели Горен пред Ал Джазира.

Но такава упоритост може да е късогледа.

Зоран Кусовац, стратегически анализатор и съветник, сподели, че изкореняването на Хамас не е просто възвишена цел – само че съвсем невероятно.

„ [Това е] цялостна неспособност, тъй като не можете да различите бойци от цивилни. Разбира се, израелските секрети служби са разпознали доста от тях. Но в обстановка, в която се биеш, е доста мъчно “, сподели той пред Ал Джазира.


Не за първи път

Това не е първият път, когато Израел наподобява се пробва да унищожи Хамас посредством наземно навлизане. Опита преди съвсем десетилетие по време на нападението си над Газа през 2014 година

Фактът, че Израел се отдръпна при минали офанзиви, преди задачата да бъде изпълнена, демонстрира, че в случай че този път стартира наземна инвазия, това ще бъде по-малко за премахване на Хамас, а повече за проявление на военната му мощност, твърди Сами Хамди, ръководещ шеф на International Interest, компания за политически риск, фокусирана върху Близкия изток.

„ Основната цел на Израел за наземна инвазия би била да извърши доста обществена проява на мощ и мощност, която [премиерът Бенямин] Нетаняху може да успее да показа на израелската общност, която от ден на ден приканва за неговата оставка “, сподели Хамди пред Al Джазира.

„ [Нетаняху] доста желае, преди да има каквато и да е деескалация, публичното усещане да бъде възобновено до такова, че гледа на Израел като на тази преобладаваща мощ, а на палестинците като на слаба мощ “, добави той.

Такава мощност ще бъде демонстрирана посредством налагане на „ оптимални вреди върху палестинците “, тъй че в бъдеще всяка форма на опозиция да има висока цена, сподели анализаторът.

Но апелът на Хамас към хората да пренебрегват заповедта за евакуация на Израел демонстрира, че това няма да бъде реализирано без борба, както и продължаващите офанзиви на бригадите Касам против Израел, сподели Хамди.

„ Въпреки [израелските] въздушни бомбардировки и други сходни и опустошителните изображения, които виждаме, упоритостта на палестинците [продължава] “, сподели Хамди.

„ Те не престават да оказват опозиция и израелците не са в положение да разпознават от кое място са изстреляни тези ракети, което демонстрира пропуски в разследващите знания, които едно наземно навлизане не е наложително да позволи. “


Пълно изпъждане?

Кусовац показва трета, по-екстремна допустима цел на сухопътната инвазия на Израел: изпразване на обсадения анклав напълно.

„ Те биха желали да основат обстановка като обстановката от 1995 година в окупираните от сърбите територии на Хърватия или като обстановката от предишния месец в Нагорни Карабах, където всички бягат “, сподели той.

Все отново това би било мъчно, сподели Кусовац, като уточни, че в Нагорни Карабах 100 000 души са се отдръпнали в родината си Армения, само че родината на палестинците в Газа е Палестина.

„ Последното нещо, което Израел желае, е да има още два милиона палестинци в окупираните територии или в Израел “, сподели той.

Египет беше рекламиран като допустимо леговище, само че Кайро отхвърли концепцията, съгласно египетски източници по сигурността. Той обаче разрешава филантропична помощ през границата си с Газа.

Горен твърди, че Израел няма вкус да окупира още веднъж обсадения анклав.

Хамди сподели, че повода израелската страна да напусне Газа през 2005 година преди всичко е, че тя е станала жестока и сложна за ръководство, откакто израелците са прогонили палестинците от цялата окупирана територия там.

„ Вместо да ги управляват и ръководят, те взеха решение просто да основат затвор навън и да останат на открито и да блокират региона “, продължи Хамди, като уточни, че Израел евентуално ще избра да продължи това съглашение.

Обединяващо ръководство

Горен сподели, че като се имат поради променливите, мечтаният резултат от сухопътната инвазия евентуално ще бъде инсталирането на обединено палестинско управление.

Ако Хамас бъде отстранен, изясни той, палестинската власт, която в този момент ръководи окупирания Западен бряг, може да разшири юрисдикцията си, с цел да включи Газа.

„ Времената на война в последна сметка би трябвало да доведат до времена на мир “, сподели Горен. „ Дори и да наподобява малко пресилено сега, мисля, че това ще бъде задачата на всички страни. “

Въпреки това може да е прекомерно рано да се образуват някакви твърди теории, сподели Хамди, „ най-много тъй като това е невиждана обстановка “.

„ Мисля, че в този момент в Тел Авив към момента има потрес, че по времето, когато [палестинците] трябваше да бъдат най-слабите, те са подхванали най-мощната офанзива против Израел, ” сподели той. < /p> Източник: Ал Джазира

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР