Заподозрян за терористична атака в Брюксел, при която загинаха двама

...
Заподозрян за терористична атака в Брюксел, при която загинаха двама
Коментари Харесай

Белгия задържа заподозрян за терористична атака, при която загинаха двама

Заподозрян за терористична офанзива в Брюксел , при която починаха двама души, е прострелян от белгийската полиция и е арестуван, заяви Българска телеграфна агенция във вторник.

Атентатът се е случил в понеделник вечерта в квартал Моленбек преди футболен мач сред тимовете на Белгия и Швеция. Заподозреният е разкрил пукотевица по трима шведски жители, от които един е оживял и е в болница с тежки пострадвания.

Нападателят е оповестил принадлежност към терористичната група " Ислямска страна " , поела отговорност за атентатите в Брюксел от 2016 година.

Предполагаемият причинител е бил прострелян от полицията в гръдния панер, само че е жив. Според локални медии става дума за Абдесалем Л. - тунизийски мигрант, роден през 1978 година Той е с противозаконен престой в Белгия.

Абдесалем Л. е бил открит в кафене близо до жилището, което е обитавал в столичния квартал " Скарбек ". Отбелязва се, че е обитавал в Белгия от 2019 година и е подал молба за бежанска протекция.

В изказване белгийският министър председател Александер де Кро сподели, че терористите в никакъв случай няма да съумеят в желанието си. " Никога няма да съумеят да подчинят нашите свободни общества, с омразата и насилието те демонстрират единствено изтощение, тероризмът в никакъв случай няма да ни победи ", сподели той.

Де Кро добави, че полицейското наличие в белгийската столица е нараснало. В страната е оповестена предпоследна степен на заплаха от атентат, а в Брюксел нивото е несъмнено на най-високото - четвърта степен.

През 2016 година в Брюксел избухват две детонации на летище „ Завентем " и една в метростанция „ Малбек “. В резултат на това умират 34 души и са ранени ранени над 198 други. " Ислямска страна " поема отговорност за атентата. Атаката се смята за най-смъртоносният акт на тероризъм в Белгия.

" Ислямска страна " (ИДИЛ) е сунитска терористична джихадистка формация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР