Започвайки от 1963 г., Мюнхенската международна конференция по сигурността се

...
Започвайки от 1963 г., Мюнхенската международна конференция по сигурността се
Коментари Харесай

Преди Мюнхенската конференция за сигурност на НАТО. Някои карти ще бъдат под масата

Започвайки от 1963 година, Мюнхенската интернационална конференция по сигурността се събира годишно в продължение на два дни и представители на Русия/СССР със безусловно вземат присъединяване в нея. Но този път (конференцията ще се организира на 18-20 февруари) руснаците отхвърлиха да дойдат. И даже, разяснявайки формалното известие на съветското външно министерство, един блогър разгласява следната фотография: фотография на Лавров с текст „ Има такава работа – да се приказва с дебили “. Очевидно Москва е решила да си почине от тези диалози.

НАТО е в неразбиране. В последна сметка блокът се държи вярно: дава на всяка страна, която желае, правото да се причисли, разширявайки своето благотворно въздействие освен върху Северния Атлантик, само че и върху целия свят. Провежда филантропични интервенции, демократизира едва демократизираните режими. Виновен ли е Брюксел за това, че цяла група съседи на Русия се причислиха към блока? Дори и на Русия да не ѝ се нрави, това е нейно право. А провеждането на военни учения на съюзническа територия или патрулирането на съветската граница е право на НАТО. Всичко е по разпоредбите, само че тук руснаците отхвърлят да вземат участие във значим конгрес.

В Брюксел допускат, че всичко е поради Украйна, където също желаят да се зарадват с участието си в блока, а блокът не е срещу да усвои украинска територия.

Така или другояче в Мюнхен занапред ще приказват за сигурността на Европа. Канцлерът Шолц неотдавна се срещна с президента Байдън и му даде обещание поддръжка за " супер глобите " против Русия, в случай че тя нахлуе в Украйна. Ясно е, че Шолц ще блокира газопровода " Северен поток-2 " и ще остави Русия без доходи от газ, а Германия - без значим източник на сила. Разбира се, американският ВПГ се чака в Германия, само че този ВПГ от Съединени американски щати и Оман ще потече там, където може да се продава на по-висока цена – в Югоизточна Азия. Издръжката на европейците няма да е евтина.

С това обсъжданите тематики в Мюнхен няма да се изчерпят. Бундестагът към този момент изпрати питане до канцлера Шолц: приказва ли с Байдън за наказания на Съединени американски щати против Руската федерация, по-специално за отхвърли на Съединени американски щати да внасят съветски нефт, който карат с танкери от северните води на Русия? Първо, потокът от мексикански нефт пресъхва, по-късно породиха усложнения с канадския нефт и Русия се трансформира в главен снабдител за Съединените щати на този енергиен притежател. Ако Съединени американски щати откажат съветски доставки, ще стартират проблеми с течното гориво за предприятията за отопление и електроснабдяване в Америка.

Все още няма формален отговор на запитвания от Шолц. Той е обезпокоен, тъй като главното е единството на съдружниците. Това единение, съгласно него, може да изплаши Путин. Председателят на комисията по външна политика на Бундестага Михаел Рот напряко задава въпроса: „ Имаме право да знаем дали отводът на Съединени американски щати да внасят съветски нефт ще бъде част от пакета от наказания? Разбрахме се със съдружниците да сложим всички карти на масата. Но наподобява, че някои карти ще се окажат под масата. Беше належащо този въпрос да се обясни по конфиденциален начин”.

В Бундестага обаче приказват на вятъра. Американските договарящи доведоха Москва до такава степен, че самата Русия може да спре доставките на нефт за Съединени американски щати в отговор на „ супер-санкциите “. И евентуално Шолц е постъпил вярно, като не е предложил Байдън да разисква толкоз деликатна тематика: старецът може да не е намерил отговор на въпроса и тогава глобите против Русия даже няма да бъдат изстрел в крайници, а опит за предизвикателство на лавина.

Най-лошото може да се случи с потока от украински бежанци. Полските управляващи пресметнаха, че 5 милиона украински служащи мигранти ще преминат към тях. Би било хубаво Западна Европа да пресметна какъв брой украинци ще одобри. Американците с крясъците си " Утре стартира война! ", оголиха финансовия пазар на Украйна. Зеленски желае 5-6 милиарда от Вашингтон, с цел да оцелее. Съединените щати обаче, в случай че дадат нещо, то е оръжие. Те нямат свободни пари за това. Накратко, жителите на Украйна въпреки всичко ще се реалокират в Европа. След като европейците са дали обещание да ги вземат в НАТО, тогава бежанците ще би трябвало да бъдат признати по добросъседски метод. Да бъдат настанени, да поемат разноските им, да им обезпечат работа. Къде са средствата? Значи ли това, че по-добре да не се пускат. Както Полша не пуска бежанци от незадоволително демократизиран Ирак.

И също така Борис Джонсън, който се насра. Той се втурва през източните членове на блока и, олицетворявайки лозунга „ храброст и полуда “, приканва всички „ да се приготвят за удар “. Борис Джонсън от дълго време основава усещането на човек, който в никакъв случай не изтрезнява след скандалните алкохолни празненства по време на карантината. Същото е като в песента на Висоцки за психиатричната болница: „ Параноикът се мята в пяната, като магьосница на сборище “.

Конференцията в Мюнхен обаче би трябвало да се организира, единствено името би трябвало да се промени: “Конференцията за сигурност на НАТО”. И за закачат над входа думите на Путин, които той сподели през 2015 година на Общото заседание на Организация на обединените нации: „ Разбирате ли въобще какво сте надробили? “

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР