Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите, за да

...
Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите, за да
Коментари Харесай

Председателят на Столичния общински съвет: Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите

„ Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите, с цел да покажем какъв брой красива е нашата столица със старите си здания, строени по австрийски фасон, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат видяни зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към близките “.

Това разгласи през днешния ден ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Заедно с основния проектант на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов, общинския консултант Симеон Колев и Иво Пенев от Столичния инспекторат той показа нова самодейност за основаване тук-там за стимулиране на графити изкуството, както и нови правила против драскането по фасади, обекти и детайли на градското обзавеждане на територията на Столичната община.

„ Започва огромно разчистване на надраскани фасади, места, обекти и детайли на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има доста единични и групови монументи на културата и е привлекателен туристически център “, бе безапелационен Георгиев.

Шефът на СОС заяви още, че почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде последователно разширявано, с цел да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде лимитирано само в централната градска част в бъдеще. Ще бъдат почиствани и частни здания, при подадени сигнали в Столичния инспекторат и след експлицитното искане от страна на живущите.
 Служител на Столичния инспекторат почиства графити в центъра на София.

Въвеждат се експлицитни правила и наказания за нарушителите, като се основава нов член в Наредбата за публичния ред на територията на Столичната община:

„ Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на здания, здания на религиозни храмове, монументи, паметни плочи, огради, декоративни стени и други публични здания, коридори, подлези, надлези и други детайли на градското обзавеждане, в това число и транспортните средства на публичния превоз, както и на всяко друго, непредвидено за задачата място. “

Ще се ускори контролът за спазването му посредством регулярни обходи, инспекции на терен, в това число и сформиране на актове за определяне на административно нарушаване от чиновници на Столичен инспекторат. Предвидените санкции за нарушителите са в размер от 100 до 2000 лева

„ Много е значимо да разграничим вандализма от изкуството. Гордеем се с нашите надарени графити актьори и поддържаме още по-силно тяхното развиване “, сподели още Георгиев.

И изброи избраните пространства за създаване на стени за свободно обрисуване на графити на територията на София: пространството под " Моста Чавдар ", подлезите на естакадата към гара " Подуяне " по продължение на бул. " Ботевградско шосе ", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ " Топлоцентрала " и свободна стена в парк " Студентски “.

Местата са съгласувани с основния проектант на София и разисквани с представители на общността на графити създателите.

Въвежда се и бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след единодушие на етажната благосъстоятелност на постройката, разработване на образен план и координиране от Направление архитектура и градоустройство, заяви още Георгиев.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР