Започва тестването на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за

...
Започва тестването на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за
Коментари Харесай

Започва тестването на системата за сигурност BG-ALERT. Първи са Габрово

Започва тестването на системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията за изключителни обстановки и бедствия. Това се показва в уеб страницата на BG-ALERT.

Първата област, в която ще бъде тествана системата е Габрово. Днес, в диапазона межди 12:00 часа и 12:30 часа жителите с мобилни телефони, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат вести посредством звуков сигнал и текстово известие. Тестовото известие ще бъде получено без значение в какъв режим са телефоните и на кой мобилен оператор. Потребителите ще могат да изключат сигнала, когато го получат.

При действително зародило събитие, в известието за предизвестие, което ще получават жителите, ще има линк, който насочва към уеб страницата на BG-ALERT, където ще се помества в допълнение информация. 

След област Габрово в проби ще се проведат както следва:

на 14 ноември в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен
на 15 ноември в областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
на 16 ноември в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен
на 21 ноември в областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол
на 22 ноември в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област
на 23 ноември в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

Предвижда се на 29 ноември да се организира народен тест в страната.

Поради спецификата на осведомителните системи е допустимо на някои телефони като заглавие на прозореца, където се пресъздават известията да написа - " Сигнал от президента " / " Presidential alert ". От Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " прецизират, че сигналът няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

Целта на тестванията е инспекция действието на системата и популацията да придобие визия за известията и съпътстващото ги държание на мобилните устройства.

Системата BG-ALERT добавя националната система за ранно предизвестие и обявяване. В момента се изготвя разпоредба за работата и потреблението на системата BG-ALER като се чака при започване на идната година се чака тя да стартира да работи публично.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР