Започва решителна седмица за бъдещето на Каталуния. Предвидено е пленарно

...
Започва решителна седмица за бъдещето на Каталуния. Предвидено е пленарно
Коментари Харесай

Решителна седмица за бъдещето на Каталуния

Започва решителна седмица за бъдещето на Каталуния. Предвидено е пленарно съвещание на каталунския парламент, а Мадрид би трябвало да гласоподава ограничения за вдишване на контрола върху самостоятелната област, която желае да разгласи самостоятелност.


Поредният период за Каталуния изтече, с цел да бъде удължен с нов. В събота, 21 октомври, се състоя изключително съвещание на испанското държавно управление, по време на което бяха признати ограничения за възобновяване законността и конституционния ред в региона. Те ще влязат в действие, в случай че бъдат утвърдени в Сената, чието съвещание е планувано за този петък, 27 октомври. Мерките са признати в границите на член 155 от Конституцията, който планува при положение на нужда въвеждането на директно ръководство от Мадрид над каталунската автономност.

Сега топката още веднъж е в районния каталунски водач Карлес Пучдемон. Само че този път той има доста малко благоприятни условия за маневри. До петък той би трябвало да се подчини на централната власт в Мадрид и да одобри свикването на предварителни районни избори в Каталуния. Ако не го направи, испанското държавно управление ще задейства член 155-ти, което в действителност към този момент е направено посредством мобилизацията на хора от Мадрид, които се готвят да поемат контрола над районните министерства. И да провеждат нови избори.

Каталунският водач е изправен пред историческа отговорност - да продължи да упорства за самостоятелност на региона или да остави самостоятелните институции на Каталуния да бъдат поети от Мадрид. Втората опция ще е невиждана в новата история на Испания, само че не и в исторически проект. Различията сред Испания и Каталуния датират от три века. Още през 1714 година Барселона е подчинена на испанския крал, а цялата област губи своите права.

В наши дни оповестяването на самостоятелност на Каталуния по принцип бе в конституционна хватка. Каталунските самостоятелни управляващи насрочиха референдум за самоопределяне на региона, който още преди да бъде извършен, бе разгласен от централната власт за противозаконен. Въпреки това той се състоя, придружен от вълнения и прояви на принуждение. Резултатът бе 90% дали своят вот за самостоятелност на региона, само че при ниска изборна интензивност - малко над 42% или към 2 милиона души при над 5 милиона имащи право на глас.

Не за първи път се провежда сходен референдум. Такъв имаше и през 2014 година, само че бе избран като " консултация ". Тогава той също бе разгласен за противозаконен от Мадрид, а обстановката бе сходна - висока поддръжка за самостоятелност, само че ниска изборна интензивност.

Отвъд политиката и закона, бизнесът в другояче богатата Каталуния към този момент се задъхва. След референдума на 1 октомври към този момент е регистриран спад от 15% при туризма или загуби от над 1 милиард евро. В региона се намират седалища на международни компании от автомобилната, текстилната и парфюмерийната промишленост и те надали са безразлични към създалата се неустойчивост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР