Започва петата вълна на коронавируса, увеличава се заболеваемостта, увеличава се

...
Започва петата вълна на коронавируса, увеличава се заболеваемостта, увеличава се
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Не наблюдаваме рязко повишаване на заболеваемостта при децата

Започва петата вълна на ковид, усилва се заболеваемостта, усилва се броят на приетите в болница. Това съобщи здравният министър Асена Сербезова по Дарик радио.

" Започна петата вълна, само че считаме, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лекуване. Но е мъчно се предвижда, тъй като пък у нас имунизацията е на доста ниско равнище ", уточни тя.

Омикрон заразява и имунизирани и заразява по-лесно, само че пък имунизациите защищават от тежко боледуване, акцентира министърът. Все още обаче в България преобладаващия вариант е Делта, уточни тя.

" Не следим внезапно повишение на заболеваемостта на децата " - това сподели Асена Сербезова в отговор на въпроса, следва ли ново онлайн образование. " Преди да се пристъпи към образование от отдалеченост има и различен ограничения, които могат да се одобряват, с цел да останат децата в клас ", разясни тя.

" 94 % от новозаболелите не са имунизирани, а и повече от 93% от умрелите също не са били имунизира ", добави Сербезова. " Проблемът не е единствено в самия вирус. Последиците върху организма след Covid-19 са доста по-големи ", регистрира тя.

Проф. Сербезова разяснява ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха НОЩ (Националния действен щаб). Първият е така наречен народен пандемичен комитет, чиято концепция е да координира работата на министерствата, други министерства да поддържат здравното: да вземем за пример Министерство на вътрешните работи да поддържа Министерство на здравеопазването като реализира надзор за спазването на противоепидемичните ограничения.

Вторият новооснован комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолоpи, в това число и основният държавен здравен контрольор.

" Ковид рецесията сподели какъв брой е значима ролята на РЗИ и здравния надзор ", посочи проф. Сербезова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР