Започнали ли са да се вдигат лихвите по кредитите у

...
Започнали ли са да се вдигат лихвите по кредитите у
Коментари Харесай

Експерт: От октомври банките ще увеличават лихвите по кредитите

Започнали ли са да се подвигат лихвите по заемите у нас? Според кредитни консултанти това към момента не се е случило. 
Според Тихомир Тошев неналичието на промо акции в банките въздейства на междинния лихвен %.
" През октомври първите банки ще стартират да подвигат лихвите по заемите и депозитите си сред 0.1% и 0.5%. Повечето обаче ще го създадат от 1 януари. Вероятно това ще става последователно. Нагоре първо ще тръгнат лихвите на новите клиенти, а с 6 до 12 месеца забавяне това ще се отрази и на към този момент изтеглилите заеми ", предвижда той. И добави, че сега търсенето на заеми с закрепена рента е повишено.
" Те варират сред 2.8% и 4% за 5-годишния интервал.
" Хората избират нея пред плаващата рента, поради страха от нарастване. Трябва да се направи скептичен разбор при допустима рента 5%, а в случай че месечната вноска не надминава повече от 30% от приходите, тогава няма проблем ", изясни Тошев. И прикани закупилите парцел " на зелено " да създадат още един разбор при новите условия дали ще могат да се оправят.
От своя страна Иво Димитров показа, че нарастването се отнася за междинния лихвен %. " 0.02% не е растеж, който да ни тормози. Смятам, че ще има и нови промоции, само че растеж на лихвите няма да има още от октомври ", съобщи той. 
По думите му няма място за терзания. " Просто пресмятане може да покаже, че при дълг 200 000 лв. и 1% повишение на лихвата, това е 100 лв. повече вноска. Ако не можете да издържите, не би трябвало да взимате заем. Съотношението дълг-доход би трябвало да бъде деликатно премислено. Не можете да си позволите да работите напълно за заема ", уточни Димитров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР