Започнаха първите сесии от приема на кандидатури по две от

...
Започнаха първите сесии от приема на кандидатури по две от
Коментари Харесай

Дават 25 милиона лева за културата

Започнаха първите сесии от приема на кандидатури по две от грантовите схеми на националния фонд „ Култура “ (НФК)  на обща стойност 24 934 000 лв., оповестяват от НФК.

Грантовите схеми са „ Български продукции от бранша на културните и креативен промишлености в платформите на отворените пазари за изкуства в Европейски Съюз “ и „ Създаване на български продукции и копродукции в бранша на културните и креативен промишлености “. Те съставляват изключителна опция за безплатно финансиране на културния бранш, който да предложи, осъществя и регистрира културно наличие от европейско и международно равнище, разясняват от НФК.

Срокът за подаване на документи по тях е надлежно до 25 април и до 24 април. Кандидатстването става единствено и само през осведомителната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България.

Допустими претенденти са културни организации по смисъла на Закона за протекция и развиване на културата (държавни, общински, районни, частни), както и еднолични търговци с предмет/цел на активност в областта на културата.

В първата сесия на „ Създаване на български продукции и копродукции в бранша на  културните и креативен промишлености (КТИ) “ се разпределят 15 милиона лв., като предстоят още три сесии на същата скица. Може да се кандидатства за финансиране от 70 000 до 142 000 лв. с финансово самоучастие от 10% от допустимите разноски за действия по основаване и разпространяване на български продукции и копродукции в бранша на културните и креативен промишлености.

По схема „ Български продукции от бранша на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в Европейски Съюз “ културните организации следва да са основани преди 1 януари 2020 година и да са осъществявали устойчива културна активност през целия интервал. Целта на процедурата е подкрепяне на потенциала на българските културни и креативен промишлености за работа в европейски мащаб и поощряване на интернационалното разпространяване на български художествени творби и културни артикули.

Минималният размер на безвъзмездното финансиране е 100 000 лева, а оптималният е 500 000 лева, с финансово самоучастие от 20% от допустимите разноски. Общата сума за първата сесия по тази скица е 1,8 милиона лева, като следва оповестяване на още една сесия по нея.

След  седмица  приключва публичното разискване и по схемите „ Представяне пред българската аудитория на модерни европейски продукции от бранша на КТИ “ и „ Представяне пред българската аудитория на модерни български продукции от бранша на КТИ “. В развой на завършване са и двете процедури по схемите „ Ново потомство локални политики за просвета “, както и „ Нови управнически практики в бранша на КТИ “. За всички тях НФК разполага с още 53 589 000 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР