Започна укрепването на свлачището при 107-ми км на второкласния път ІІ-53

...
Започна укрепването на свлачището при
107-ми км на второкласния път ІІ-53
Коментари Харесай

По ОПОС започна укрепване на свлачището при 107-ми км на път ІІ-53 Елена - Сливен

Започна укрепването на свлачището при 107-ми км на второкласния път ІІ-53 Елена - Сливен - Ямбол. Проектът се финансира от ОП „ Околна среда “ 2014-2020 година чрез Кохезионния фонд и националния бюджет. Второкласният път Елена - Сливен, преминаващ през прохода „ Вратник “, е най-пряката връзка сред градовете Велико Търново и Сливен и е значима пътна комуникация за общините Елена и Сливен с малките обитаеми места с. Бяла, с. Стара река, с. Новачево, с. Градско, с. Жълт бряг и с. Бяла паланка.

Интензивните превалявания през май 2015 г. активизираха свлачищен развой при км 107+200 на второкласния път на територията на област Сливен и от този момент е ограничено преминаването в правата на МПС над 10 тона.

Проектът за възобновяване на участъка предвижда построяването на укрепителна пилотно-анкерна структура за трайно стабилизиране на сектора, проверка на съществуващите отводнителни уреди, възстановяване на стоманобетоновата регула и на пътната настилка, полагане на нова хоризонтална маркировка и монтаж на нови пътни знаци. С реализацията на проекта ще се усъвършенства комфортът, бързината и сигурността при пътуване.

Строително-монтажните работи ще се извършват поетапно, без да се затваря второкласният път. Срокът по контракт е 4 месеца.

Изпълнител на обекта е „ Хидро-Вод Строй “ ДЗЗД, в което вземат участие: „ Хидрострой “ АД и „ ВДХ “ АД. Договорът им е за 2 155 352.87 лева с Данък добавена стойност. Строителният надзор е предоставен на „ Булинженеринг-ТС “ ЕООД. Техният контракт е на стойност 33 432 лв. с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще бъде осъществен от „ Геоконструкт “ ООД, като стойността на контракта е 12 000 лева с Данък добавена стойност.

Възстановяването на свлачището е част от проекта „ Превенция и противопоставяне на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа - Фаза 2 “ по Оперативна програма „ Околна среда “ 2014-2020 година В него са включени общо 5 обекта. Общата стойност на плана е 17 815 006,80 лева с Данък добавена стойност. Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лева с Данък добавена стойност, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лева. с Данък добавена стойност.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР