Започна станало вече традиционно отлагане на мачове, когато българските отбори

...
Започна станало вече традиционно отлагане на мачове, когато българските отбори
Коментари Харесай

Отлагането на мачове в родния елит пак започна, има ли обаче ефект?

Започна станало към този момент обичайно отсрочване на мачове, когато българските тимове имат мачове в евротурнирите. В третия кръг няма да са играят мачове Етър - ЦСКА и Славия - Лудогорец. Двете срещи за отсрочени за неопределен срок. 
Прочетете още
Всеки път евроучастниците отсрочват мачове и много постоянно се случва да има отсрочени и серия от срещи. Оправданието е, че тимовете ще си починат повече и ще бъдат съсредоточени единствено в мачовете в евротурнирите. До тук добре, само че през последните години имаше и отводи за отсрочване на срещи, което пък слага въпроса за какво за едни може, а за други не. 

Като цяло обаче отлагането на мачове е безусловно безмилостно, а статистиката е красноречива. От 2017-а година насам единствено Лудогорец е постоянен в групите на евротурнирите. Шампионите естествено имат и преимущество, тъй като даже и да отпаднат от пресявките на Шампионска лига или ще имат по-лесни противници за влизане в групите на Лига Европа, или отпадане на крачка преди групите ги праща непосредствено в групите на втория по мощ евротурнир. От всичките пъти от 2017-та година насам обаче Лудогорец съумя да завоюва място в групите на Шампионската лига единствено един път през сезон 2016-2017. 

ЦСКА е другият отбор, който съумява в този интервал от време на време да влезе в групите. От 2017-та насам алените влязоха два пъти подред в групите първо на Лига Европа през 2021-а година, а идната година бяха в групите на Лигата на конференциите.

Останалите наши тимове изобщо не стигат и до плейофите за групите. Причината е слабият коефициент и тежките противници, за които сме писали към този момент, че действително новият шампионат Лига на конференциите надалеч не е шампионат на дребните тимове.

Отлагането на срещи обаче не оказва помощ и на тимовете. През предишния сезон Левски отсрочи три мача, Лудогорец две срещи, а ЦСКА и Ботев по една, която беше конфликта посред им. 

Левски не съумя да завоюва и трите си отсрочени срещи - една загуба и две равенства. Тимът направи сензацията и в профил мощният гръцки отбор на ПАОК, само че по-късно отпадна безславно след дузпи от малтийския Хамрун и не съумя да стигне до плейофите за влизане в групите. 

Ботев завърши присъединяване си още на старта от кипърския АПОЕЛ, а ЦСКА стигна до баражите, само че не съумя да в профил Базел, а Лудогорец отпадна в третия прелиминарен кръг на Шампионската лига, стигна до групите на Лига Европа, където приключи трети и продължи в Лигата на конференциите, само че там завърши присъединяване си още на осминафиналите. 

Вина за слабия коефициент обаче имат българските клубове. Нагледен образец от този сезон е Сърбия, която измести Турция в ранглистата на УЕФА. Сърбите си осигуриха непосредствено място в групите на Шампионската лига - първенецът Цървена звезда, а сензацията ТСК Бачка Топола, която стана неочакван вицешампион, ще започва от третия прелиминарен кръг на Шампионската лига. Сърбите оставиха зад себе си звезди като Икарди, Мертенс и Дзаниоло, които са в Галатасарай и турците ще би трябвало да минават квалификациите, с цел да стигнат до групите. Сръбското състезание несъмнено не е доста по-силно от нашето, само че очевидно западните съседи съумяват да завоюват нужния коефициент.

Така, че късмет за по-добро класиране има, само че би трябвало да бъдем непрекъснати, да отстраняваме мощни противници, нещо което както споменахме мъчно се случва в последните години. 

През това време обаче ще чакаме евроучастниците и ще променяме програмата, а дали ще имаме втори тим в групите, май към този момент е доста мъчно да бъде реализирано...
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР